6 gedachten over “Marsmuziek komt niet langs rechter”

 1. Iemand heeft nazi-muziek aangeboden in een p2p-programmatje als bijvoorbeeld Ares. Wat ik mij afvraag is hoe ze achter dat adres van die knakker zijn gekomen. Kan een IP-adres door de rechter opgevraagd worden, waarbij de provider verplicht de persoonsgegevens af te staan? In dat geval begrijp ik namelijk niet waarom er niets gedaan wordt aan bedreigingen op het internet.

 2. dat Wilders er zonder straf vanaf komt en deze bruine muziekliefhebber wel straf krijgt is natuurlijk absurd

  alsof bij het proces in Neurenberg Hitler wordt vrijgesproken en iemand die een LP (voor de jeugdigen onder ons, een analoge zwartkleurige CD) met het Horst Wessellied aan iemand heeft gegeven wel wordt bestraft

 3. Harry Schreef:

  Kan een IP-adres door de rechter opgevraagd worden, waarbij de provider verplicht de persoonsgegevens af te staan?

  Ja, mits je op een legale manier aan dat IP-adres bent gekomen (hier is Stichting BREIN al een keer grandioos mee in de fout gegaan). Omdat een IP-adres soms nep kan zijn, is daarna altijd nog aanvullend onderzoek nodig door (na toestemming van de rechter) in de computer van de vermeende onverlaat te snuffelen.

  In dat geval begrijp ik namelijk niet waarom er niets gedaan wordt aan bedreigingen op het internet.

  Bedreigingen worden niet automatisch vervolgd, tenzij er sprake is van een gevaar voor de openbare orde, zoals bv. bij iemand die dreigt zijn school op te blazen. Bij bedreigingen van persoon tot persoon (al dan niet openbaar op internet) zul je zelf aangifte moeten doen.

 4. Bedankt Dark Skywise voor je antwoord, maar ik blijf met gemengde gevoelens. Juist via het internet worden de meeste (anonieme) bedreigingen gedaan en ik weet dat er allemaal haken en ogen aan zitten, maar toch zou er iets aan het bedreigen via internet gedaan moeten worden. Maar goed, misschien ben ik wel naief wat dat betreft… In dat laatste geval, dat ‘de openbare veiligheid wordt bedreigd’ dat mag van mij wel uitgebreid worden naar ‘ik wens iemand anders persoonlijk letsel toe.’. Goed, dat is ook weer een heel terrein, waar ligt de grens? Leuk om eens een discussie over te hebben, hoever mag je op het internet gaan?

 5. Op internet mag je net zo ver gaan als in het normale dagelijks leven, je mag niet beledigen, bedreigen, smaadschriften posten (= iemands goede naam aantasten, ongeacht of het waar is of niet, tenzij het publiek belang ermee gediend is), lasteren (= smaad/smaadschrift, maar met het verschil dat de persoon die het doet wéét dat het niet waar is), samenzweren, enzovoort. Daarbij maakt het niet uit of je anoniem bent, het enige wat telt is of het delict door een natuurlijk persoon is geuit.

  Internet heeft het voordeel dat je doorgaans meteen hard bewijs in handen hebt, je hebt immers een email of het staat in een forum etc. Dat is in het dagelijks leven niet altijd het geval, als iemand jou bedreigt of rare verhaaltjes over je vertelt, zul je met getuigen moeten aankomen, tenzij die persoon zo dom is om het voor je op schrift te stellen.

  Bij bedreigingen moet er wél sprake zijn van een reële bedreiging, d.w.z. de bedreiger is in staat om de bedreiging uit te (laten) voeren. Als iemand uit Australië dreigt nu meteen langs te komen om al je chinchilla’s te vermoorden is dat niet reëel: die persoon komt echt niet en je hébt niet eens chinchilla’s. Daarnaast moet een bedreiging het doel hebben jou tot een bepaalde (rechts)handeling te dwingen om de bedreiging strafbaar te maken:

  Het Burgerlijk Wetboek spreekt van bedreiging, wanneer iemand een ander tot het verrichten van bepaalde rechtshandelingen beweegt door hem of een ander onrechtmatig met een nadeel in persoon of goed te bedreigen. De bedreiging moet zodanig zijn, dat een redelijk oordelend mens daardoor kan worden beïnvloed. Daarbij komt iedere dreiging in aanmerking: in persoon of in goed, materieel of immaterieel (bijvoorbeeld chantage).

  http://www.haaljerecht.nl/uitdepraktijk/privaatrecht/bedreiging.html

  “Ik kom je nu in elkaar slaan” = net-niet strafbare bedreiging (al heb je wél recht op bescherming, maar het is pas strafbaar zodra de bedreiger daadwerkelijk komt opdagen en/of schade toebrengt)
  “Ik kom je nu in elkaar slaan tenzij je dit of dat (niet) doet” = strafbare bedreiging zonder meer.

  Een probleem is dat Nederlanders tot de meest onbeschofte internetters ter wereld horen en (niet-reële) doodsverwensingen al snel over en weer vliegen. “Nekschot!” over of tegen iemand roepen is in principe strafbaar (GeenStijl heeft er in een grijs verleden al eens problemen mee gehad), maar bij aangifte of melding zul je al snel iets krijgen van “ach, iedereen praat tegenwoordig zo”. Daar hoef je geen genoegen mee te nemen, als JIJ vindt dat er sprake is van een reële (strafbare) bedreiging (wat je natuurlijk wél moet kunnen onderbouwen), moeten ZIJ je melding of aangifte opnemen.

  “Iemand persoonlijk letsel toewensen” is juridisch niet hetzelfde als een bedreiging van de openbare orde, al was het alleen maar dat het dan niet meer te handhaven is. Stel je voor dat de overheid op iedere (potentiële) letseltoewensing zou moeten reageren…. ja, het zou een stuk gezelliger worden op internet, maar daar komt de politie een paar miljoen man voor tekort. 😛

  Persoon-tot-persoonbedreigingen zullen dus een zogenaamd “klachtdelict” blijven en je zult er zelf mee aan de slag moeten.

  Daarnaast kun je altijd de beheerder van een site waar de bedreiging staat of de maildienst die de bedreiger heeft gebruikt aanspreken. Die zijn in eerste instantie niet strafbaar, maar hebben vaak in hun gebruiksovereenkomst staan dat bedreigingen tegen de regels zijn (en ze dus sancties kunnen/moeten opleggen) en zijn verplicht strafbare uitlatingen te verwijderen zodra ze op de aanwezigheid ervan worden gewezen, zodat het in ieder geval niet meer op een site staat of de onverlaat zijn mail-account (of erger) kwijt is.

  Leesvoer over smaad, laster en belediging op internet: http://www.iusmentis.com/meningsuiting/smaad-laster-belediging/

Reacties zijn gesloten.