Mark Rutte, de omhooggevallen achterlijke gladiool

Oh, dus mensen die woedend worden na het volslagen onnodig gedood, waarschijnlijk zelfs volslagen onnodig aangepakt, worden van een Arubaan, na jaren van etnisch profileren door de politie, zijn achterlijke gladiolen?

Ja ik weet het niet, misschien had het iets uitgemaakt als jijzelf niet als achterlijke gladiool een regering gevormd had, volkomen afhankelijk van de steun van die racistische tokkie met Mozarthaar uit Venlo, tot een punt waarop hij praktisch deel uitmaakte van de regering. Dat dan agenten zich niet gelegitimeerd hadden gevoeld om willekeurig welke getinte persoon bij het minste of geringste te verstikken, of in elk geval zonder meer het risico te nemen dat dat gebeuren kon.

Een legitimatie die zijn oorsprong overigens al vond in de enthousiaste samenwerking die Jan Peter Balkenende aanging met de LPF, wat tot het allerbelachelijkste kabinet ooit zou leiden – zonder speciale inspanning van Balkenende zelf trouwens, wiens vermogens wat dat betreft ook al niet onderschat moesten worden – , maar de Nederlandse bevolking er desondanks niet van weerhield het CDA vier keer op rij zoveel stemmen te bezorgen dat deze volslagen schertsfiguur keer op keer weer premier kon worden. Er was de onnavolgbaar rattige Maxime Verhagen voor nodig, in combinatie met het volslagen onvermogen van Balkenende om willekeurig welke kritiek dan ook te kunnen accepteren (het rapport Davids) om de bevolking eindelijk de schellen van de ogen te doen vallen met betrekking tot het CDA.

Maar alhoewel we er na Balkenende niet meer op achteruit konden gaan qua premier, hadden we misschien toch een andere premier moeten krijgen dan een 35 jaar te oude middelbare scholier die het opvallend goed deed in debatingwedstrijdjes. Misschien, Mark, had jij gewoon nooit verder moeten komen dan je eerste vakantiebaantje, teamleader van het McDonalds frietenbakkersteam of iets dergelijks. Want veel verder reiken die gladde praatjes van jou niet, Mark.

Maar nee, jij moest zo nodig hogerop. En nu ben jij dus op zijn minst deels verantwoordelijk voor de sfeer die deze vreselijke aanval op Henriquez mogelijk heeft gemaakt, door het salonfähig maken van het racistische gebraak van de PVV. Ben je nu tevreden, Mark? Niet toevallig is Den Lijder om te beginnen afkomstig uit jouw keurige ‘liberale’ (lees: conservatief-autoritaire) partij. Dit klimaat heb jij hoogstpersoonlijk veroorzaakt, Mark Rutte. Jij hebt discriminatie en xenofobie naar een hoger plan getild in Nederland, door je samenwerking met de PVV, waar je het had moeten temperen, als ‘Premier van alle Nederlanders’. Wil je dat nooit vergeten, ondanks die niet weg te meppen stompzinnige grijns op je gezicht?

De premier zou inderdaad het gezag moeten hebben om op dit moment kalmerende, zinnige woorden te uiten, maar uitgerekend jij bent een van de allerlaatsten die dat gezag kan claimen, Mark, zeker gezien je verleden met Rutte I.

Jij zal de geschiedenis ingaan als de premier die racisme en discriminatie heeft gelegitimeerd in Nederland, Mark. Chapeau chapeau. En nou opflikkeren naar Sint Helena graag.