Lof der Artsen zonder Grenzen

MSF_front_door_in_ChadZe zijn er, het is moeilijk denkbaar in een ideologische omgeving die ook voor het beroep van arts of de aangrenzende vakken decreteert dat er lekker veel geld verdiend moet worden. Gewoon even de lof van Médecins Sans Frontières, Artsen Zonder Grenzen, mag dat?

Elk jaar drijft wanhoop en geweld duizenden mensen ertoe hun leven te riskeren met een gevaarlijke tocht over de Middellandse Zee. Wij bieden hulp op zee en in Griekenland, Italië en Hongarije.

De wereld kampt met de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. 264.500 mensen hebben dit jaar de oversteek naar Europa gemaakt, dat is meer dan in heel 2014 (219.000). Het merendeel komt aan in Griekenland (158.456 mensen), daarna volgt Italië (104.000), Spanje (1.953) en Malta (94). Volgens het Internationale organisatie voor migratie (IOM) komen de meesten van de mensen die in Griekenland aankomen uit Syrië, Afghanistan en Irak; de meesten die aankomen in Italië komen uit Eritrea, Nigeria, Somalië, Sudan, Syrië, Gambia en Bangladesh. Omdat wij niet willen toezien hoe mensen op zee verdrinken, varen wij sinds mei met reddingsschepen op de Middellandse Zee.

Het verhaal op de Nederlandse site is net even anders dan op de Engelstalige of de Franse.

In hetzelfde ideologische geweld dat dagelijks over ons wordt uitgestort zijn er nu gerechtvaardigde vluchtelingen – uit Syrië, ook al zal de fascistoïde opinie-industrie ook daar liefst over voortliegen – en “gelukszoekers”. Zwart Afrika, dat zijn allemaal gelukszoekers…
Mauretanië, het enige land ter wereld waar schaamteloos “zwarte” slavernij gehandhaafd wordt.
Mali, waar een coup door militaire “humanitaire” hulp van de “internationale gemeenschap” wordt ondersteund tegen het verzet van Touareg en anderen.
Ivoorkust, Sierra Leone, Liberia, alle koloniale bouwsels die de afgelopen decennia zijn ingestort met veel voortdurend geweld. Burkina Faso is ternauwernood ontsnapt de afgelopen week.
Eritrea, een authentieke “linkse” dictatuur. Eigenlijk net als Ethiopië.
Soedan en Zuid-Soedan, Somalië, permanente burgeroorlog.
Om van Nigeria maar te zwijgen.
Maar ja, uit “zwart” Afrika komen de gelukszoekers. Zeggen uw opiniemakers v/m.

“Wij voelen ons gedrongen in de allereerste plaats mensen te helpen die sterven op de Middellandse Zee. Wij hebben er de middelen toe en voor ons is het probleem negeren geen keuze.

Natuurlijk zijn we ons er van bewust dat we een zeer hevig politiek debat in Europa betreden. Maar wij geloven dat niets doen niet gerechtvaardigd kan worden op ideologische gronden en dat wij als medische organisatie die gebaseerd is op medische ethiek, daadwerkelijk actie moeten ondernemen.”

Raadpleeg de vermelde sites voor de vraag hoe u kunt helpen.