Liveblog: mogelijke aanslag in München + Updates

23 juli 2.45 Op een nachtelijke persconferentie wordt bekendgemaakt dat de schutter alleen heeft opgetreden. De schietpartij heeft plaatsgevonden tussen 17.50 en 20.30u. Op het laatste tijdstip werd de als dader aangemerkte man dood gevonden in het winkelcentrum waar het geheel zich heeft afgespeeld en dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Het betreft een 18-jarige jongeman met Duitse en Iraanse nationaliteit. Met deze man meegeteld zijn er tien doden en zeker zestien gewonden, van wie drie ernstig, voor wier leven nog wordt gevreesd.
Over motieven en nadere toedracht kon of wilde de politie geen mededeling doen, het onderzoek loopt nog.
Er was geen andere schutter, vermoedens over meer betrokkenen zijn ongegrond. Tot zover de berichtgeving in deze livestream.

23 juli 2:00: De politie noemt de situatie veilig met een slag om de arm (‘a cautious all-clear’). De dader, die inmiddels geïdentificeerd schijnt te zijn, heeft volgens hen zelfmoord gepleegd en heeft mogelijk alleen gehandeld. (bron)

23 juli 0.30: Politie deelt mede dat er tenminste tien gewonden zijn en dat er nog steeds alarm geldt.

23.45: Reuters meldt namens de Münchener politie dat op 1 km afstand van de plaats van het delict een negende dode is gevonden.

Update 23.05: op de plaats van de aanslag is het lichaam van een man gevonden. Mogelijk betreft het  één van de daders.

Update: het aantal doden is inmiddels opgelopen tot 8

Update: in de tweet hieronder is maar een deel van de video te zien. Hier de hele video

https://www.youtube.com/watch?v=Xlnd3gqN61c&app=desktop

 

Update: het is slecht verstaanbaar, maar op deze video is een dialoog tussen iemand op een balkon en de dader te horen. De dader houdt een wapen in de hand en roept dat hij Duitser is, geboren is in een Hartz-IV omgeving en in behandeling is geweest. De dader roept “Scheiss-Kanacken”.

Update: op deze amateurvideo zou de schutter te zien zijn:

https://www.youtube.com/watch?v=VsdYerg4DdE

Het AD meldt: “Het motief van de dader(s) is nog onduidelijk. In beelden die verschenen zijn op Twitter lijkt het erop dat de daders een nationalistische achtergrond hebben. Zo werd tijdens de aanval volgens ooggetuigen ,,schijt buitenlanders” gezegd en riep een verdachte ,,ik ben een Duitser”.” (bron)

Update 21.22: Volgens de politie zijn er 6 doden en meerdere zwaargewonden. Over het aantal schutters durft de politiewoordvoerder zich niet met zekerheid uit te laten, het kan 1 schutter zijn maar het kunnen er ook 3 zijn.

Het is inmiddels een wekelijks terugkerend treurig ritueel, maar in München heeft zich in een winkelcentrum een schietpartij voorgedaan waarbij tenminste 6 mensen om het leven zijn gekomen. Het zou mogelijk gaan om 3 schutters. De daders zijn nog op vrije voeten. Over hun identiteit of motieven is nog niets bekend. Zodra er meer bekend is, wordt dit bericht aangevuld.