Linkse gedoogregering in Portugal wordt beloond bij verkiezingen

Het zou ee nvoorbeeld voor Corbyn zijn: stoppen met het bezuinigen als regeringsdoelstelling, werkverruimende maatregelen, loonsverhogingen, beschermen van de sociale voorzieningen – de gedoogde minderheidsregering van de Partido Socialista in Portugal heeft de betrekkelijke zegen van het electoraat gekregen. Met bijna 37% van de stemmen heeft de partij niet de gewenste absolute meerderheid, maar ver er vanaf is hij niet.
De communisten hebben wel een flinke klap gekregen en zullen geen gedoogsteun meer geven. Die zou kunnen komen van het Links Blok, dat gelijk is gebleven, PAN (Pessoas-Animais-Natureza; zusterpartij van de Partij voor de Dieren) en Livre (nieuwkomer als partij, één zetel.

Dat de PS de grootste is lijkt te garanderen dat António Costa premier blijft, op welke basis hij verder regeert moet nog blijken.
In ieder geval kan men concluderen dat links beleid (van nog wel een behoorlijk rechtse sociaal-democratische partij) electoraal werkt – en bovendien ook de Heilige Economie ten goede komt.

“Voor het eerst in de geschiedenis is er een liberaal gekozen” juicht men bij Initiativa Libera. Eén zetel. Ook de nieuwrechtse Chega (“Genoeg”) heeft een zetel gewonnen waarmee uiterst rechts voor het eerst sinds 1974 toch weer vertegenwoordigd is in Portugal. De opkomst was voor een betrekkelijk nieuwe democratie opvallend laag: 54.5%.