Links wint Duitse parlementsverkiezingen, maar Die Linke gaan (bijna) ten onder

De Duitse parlementsverkiezingen zijn gewonnen door ‘links’. Grote winnaar is de SPD, grote verliezer de christen-democratische CDU/CSU. De Groenen boekten met 14,8% van de stemmen het beste resultaat ooit, maar hadden op meer gerekend.

De liberale FDP boekte met 11,5% van de stemmen lichte winst. De fascistische AfD komt uit op 10,3%, een verlies van 2,6%. De AfD deed het slecht in het Westen van het land, maar haalde in het nazibolwerk Saksen ruim 33% van de stemmen. Daarmee is ze nu de met afstand grootste partij in de oostelijke deelstaat.

Voor Die Linke zijn de verkiezingen uitgelopen op een catastrofe. De partij haalde 4,9% van de stemmen. Duitsland kent een kiesdrempel van 5%, maar dankzij enkele mandaatzetels wist de partij zich tóch nipt te handhaven in de Bondsdag.

De voorlopige zetelverdeling ziet er als volgt uit:

Image

The German Federal Returning Officer has announced the seat distribution from the preliminary results.

pic.twitter.com/5yr26ZHMvV— Decision Desk HQ (@DecisionDeskHQ) September 27, 2021

Hint: misschien wordt het voor centrumrechts tijd eens wat minder te slijmen met het extreemrechtse plebs en wat meer aandacht te besteden aan klimaatverandering en economische (on)gelijkheid.

Voor Die Linke geldt in zekere zin hetzelfde. De oude basis in het oosten is op sterven na dood en onder jongeren krijgt de partij geen poot aan de grond. Het afschilderen van klimaatbeleid als “elitair” en de pogingen in het gevlei te komen bij domrechtse kiezers hebben averechts gewerkt. Hopelijk neemt de partij snel afscheid van de volkssocialistische vleugel rond Sarah Wagenknecht, anders kunnen we binnenkort wéér een linkse partij ten grave dragen.

Uitgelichte afbeelding: SPD-leider Scholz – Von Foto: Michael Lucan, Lizenz: CC-BY-SA 3.0 de, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=107294670