Lezing bij Kamp Westerbork over genocide op Jezidi’s afgelast wegens bedreigingen

Een lezing in Herinneringscentrum Kamp Westerbork die voor aanstaande zondag gepland stond, is afgelast vanwege de bedreiging van Wahhab Hassoo, een van de twee sprekers. Hassoo is oprichter van de stichting NL Helpt Yezidi’s. Ook familieleden van Hassoo zijn bedreigd.

Image

Hassoo zou de lezing geven samen met de Joodse Emmy Drop-Menko, die haar familie verloor tijdens de Holocaust. Drop-Menko is voor zover nu bekend niet bedreigd.

De Yezidi’s zijn een etnische en religieuze minderheid. Ze wonen in de Koerdische gebieden van Irak, Iran, Syrië en Turkije. De Yezidi’s zijn in het verleden herhaaldelijk vervolgd, het meest recent door ISIS. Daarbij zijn 2200 tot 5000 Yezidi’s (het precieze aantal zal wel nooit bekend worden) vermoord door de Islamitische Staat. Zo’n 7000 vrouwen en meisjes werden door IS ontvoerd en gebruikt (of doorverkocht) als seksslaaf.

Wie er achter de bedreigingen aan het adres van Hassoo zit is niet bekend. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Uitgelichte afbeelding: Door Anoniem – Kamp Westerbork in 1944 –  http://www.kampwesterbork.nl/nl/museum/kampterrein/herinrichting/fietspad/index.html, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46216685