Levensverwachting VS daalde in 2020 bijna twee jaar vanwege COVID-19

Ontnuchterende boodschap voor al degenen die denken dat het ‘maar een griepje ‘ is; de gemiddelde levensverwachting in de VS daalde in 2020 als gevolg van de coronapandemie met twee jaar.

In 2020 overleden in de VS 529000 méér mensen dan in 2019, een stijging van 16,8 procent. De gemiddelde levensverwachting daalde als gevolg van de covid-pandemie met 1,8 jaar.

De arme Afro-Amerikaanse gemeenschap werd het hardst getroffen: daar is de gemiddelde levensverwachting drie keer zo hard gedaald als in overwegend witte gemeenschappen. Ook in arme witte gemeenschappen daalde de levensverwachting overigens, zij het minder hard.

Sociaal-economische factoren spelen een belangrijke rol bij de dalende levensverwachting, die overigens al een tijdje aan de gang is. Vóór de uitbraak van de covidpandemie bedroeg de gemiddelde levensverwachting in de VS 77 jaar, in Canada 81,7  en in Nederland 81,5.

De grote inkomensverschillen en de slechte toegang tot gezondheidszorg spelen een belangrijke rol bij de dalende levensverwachting in de VS. Opvallend is bijvoorbeeld dat de levensverwachting van hoogopgeleide zwarte mensen stijgt, terwijl hij voor laagopgeleide witte mensen daalt.

De pandemie heeft die tendens nog eens versterkt. Zo kunnen hoog opgeleide mensen  vaak probleemloos thuis werken, terwijl laag opgeleide arbeiders meestal fysiek aanwezig moeten zijn op de werkplek. Uiteraard vergroot dat de kans op besmetting aanzienlijk. Daar komt nog bij dat de werk- en woonomstandigheden van laag opgeleide arbeiders vaak nogal te wensen overlaten.

Ook elders worden zwarte gemeenschappen en groepen met een laag inkomen het hardst getroffen door de pandemie. In Nederland lopen inwoners met een ‘lage sociaaleconomische status’ en/of een migratieachtergrond een groter risico op besmetting met het virus, zijn ze vaker ernstig ziek en overlijden ze vaker aan het virus. Nergens in de Westerse wereld zijn de gevolgen echter zo dramatisch als in de VS.

Bron

Uitgelichte afbeelding: <span>Photo by <a href=”https://unsplash.com/@lomash_s?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText”>Prasesh Shiwakoti (Lomash)</a> on <a href=”https://unsplash.com/s/photos/covid-19?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText”>Unsplash</a></span>