Leve de republiek!

kroning1980a
Als u twee keer op de afbeelding klikt krijgt u deze in leesbaar formaat. Maar we willen het ook zo wel schrijven:
26 april om 17.00 uur opent Stan van Houcke de tentoonstelling Leve de republiek!, foto’s van Maarten Reinboud van de kroningsslag van 30 april 1980.
De tentoonstelling is in het lokaal WG Kunst (op het terrein van het voormalig Wilhelminagasthuis, Amsterdam-West), adres: Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

De tentoonstelling loopt van 26 april t/m 5 mei 2013, maandag en dinsdag gesloten, openingstijden: 13.00-17.00 uur

Op de kroningsdag van 1980 komen we zeker terug, al dan niet aan de hand van de tentoonstelling, waarover hier meer. Voor de zekerheid:

Nu, 33 jaar later, vindt de kroning van prins Willem Alexander plaats. Om deze gebeurtenis in historisch perspectief te plaatsen organiseert WG Kunst de tentoonstelling ‘Leve de Republiek’. Bij wijze van terugblik presenteert WG Kunst een tentoonstelling met foto’s van Maarten Reinboud, die hij gemaakt heeft van de rellen in 1980 tijdens de kroning van Beatrix. Reinboud stond midden in het geweld van krakers en politie. Als toeschouwer word je als het ware het kroningsoproer ingezogen. In deze fotoserie is een sterk tijdsbeeld vastgelegd: Amsterdam als oorlogsgebied.