Leger de straat op in Kazachstan; Rusland stuurt troepen

Bij de protesten in Kazachstan zijn gisteren tientallen doden gevallen, waaronder tenminste 8 agenten en militairen. Onafhankelijke cijfers over het aantal burgerdoden zijn niet beschikbaar, maar volgens een regeringswoordvoerder zijn bij de bestorming van regeringsgebouwen “tientallen aanvallers geliquideerd”. 

Rusland heeft inmiddels legereenheden naar Kazachstan gestuurd, om te helpen de opstand de kop in te drukken. Ook uit Wit-Rusland zouden militaire eenheden onderweg zijn naar Kazachstan.

Alles uiteraard met de beste bedoelingen (het lijkt Tony Blair wel):


Volgens Russische media werden de betogers in Almaty op het Plein van de Republiek  vanochtend omsingeld door militairen en effectief  “geneutraliseerd”. Honderden mensen zouden in het ziekenhuis zijn opgenomen en volgens de politie zijn alleen al in Almaty 2000 betogers gearresteerd.

Inmiddels gaan er in de Doema stemmen op Kazachstan maar gewoon weer te annexeren:

 

Kijkend naar het materieel dat Rusland naar Kazachstan stuurt, lijkt een formele annexatie overigens niet echt nodig:


Al te hoopvol ziet het er dus niet uit, en dat is dan nog heel voorzichtig uitgedrukt. Het lijkt me dat er twee lessen geleerd kunnen worden van deze opstand:

1 Zonder de steun – of in elk geval de bereidheid de andere kant op te kijken – van leger en politie is elke poging een autoritair bewind omver te werpen gedoemd te mislukken. Zie ook Wit-Rusland, Myanmar en Soedan. Tenzij je bereid bent je in te stellen op een langdurige guerrilla-oorlog, maar daar hangt natuurlijk ook een flink prijskaartje aan.

2 Poetin gaat in zijn achtertuin geen rare experimenten tolereren.

Ik hoop dat ik het mis heb, want Nazarbajev – de échte machthebber in Kazachstan – is een corrupte klootzak die het verdient met pek en veren besmeurd te worden en vervolgens voor de rest van zijn leven achter de tralies te verdwijnen.

Uitgelichte afbeelding: Nazarbajev – Door Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=88250419