Leers (CDA) wil etnische registratie handhaven

De begrippen ‘autochtoon’, ‘westerse allochtoon’ en ‘niet-westerse allochtoon’ moeten niet meer door de overheid worden gebruikt. Daarvoor pleit de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) vanochtend in een brief (PDF) aan demissionair minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers. (NRC)

Leers vindt dat er nog zoveel mogelijk onderscheidend geregistreerd moet worden, want dat monitoort zo lekker. Wat ik me dan afvraag, wordt er ook bijgehouden hoeveel mensen er uit Limburg of Groningen naar de Randstad komen en hoe die het daar doen? Of andersom?

Natuurlijk gaan we het discriminatie- en stigmatiseringsprobleem niet oplossen als we andere woorden gaan gebruiken, die gingen ook niet over toen we van ‘gastarbeider’ overgingen naar allochtoon, maar als iemand in Nederland is geboren is het toch gewoon een Nederlander? Of ben ik dan zo simpel?

Daarbij snap ik ook helemaal niet de onderverdeling van westerse en niet-westerse allochtoon, een niet-Nederlander is een buitenlander en dat is gewoon een vaststelling. Het voorgestelde woord ‘vreemdeling’ vind ik ook wat raar, een vreemdeling doet mij denken aan een Sinterklaasliedje en een vreemd iemand is iemand die zich anders gedraagt dan ‘normaal’. Heeft voor mij niets met buitenland te maken. Iemand die niet hier is geboren, komt uit een buitenland, is dus een buitenlander, maar of dat nou zo boeiend is om dat allemaal te registreren tot in de vierde generatie, ik betwijfel het. Houdt wel lekker weer wat ambtenaren bezig, maar ze kunnen er ook foute dingen mee doen, met al die registraties. Ik weet ook niet waar mijn ouders van oorsprong vandaan kwamen, jij wel?