Leegloop bij Jalta

Het conservatieve blog Jalta lijkt ten dode opgeschreven. Gisteren liet Esther Voet weten het blog te verlaten, nadat eerder al Bart Schut zijn biezen had gepakt. Uit een verklaring van Esther Voet op Facebook valt op te maken dat oprichter en hoofdredacteur Joshua Livestro het blog opzettelijk dood heeft laten bloeden. Volgens Voet besteedde Livestro amper tijd aan Jalta, negeerde hij zijn auteurs en maakte hij tegenover een redacteur van het linkse online magazine De Correspondent spottende opmerkingen over Schut.

hqdefault
Bart Schut, ex-Jalta, ex-Joop. Illustratie: Youtube.

Het valt voor een buitenstaander natuurlijk moeilijk na te gaan in hoeverre Voet – die niet in haar eerste leugen gebleven is – de waarheid spreekt, maar Livestro laat zich de laatste tijd opvallend kritisch uit over (voormalige?) medestanders. Zo nam hij uitdrukkelijk afstand van Baudet, die hij betitelde als “extremist” en pleitte hij tijdens het Oekraïne-referendum voor een ja-stem, wat hem binnen de Nederlandse alt-rechtse beweging (GeenStijl en aanverwanten) niet in dank werd afgenomen. Voeg daar aan toe dat hij het waagde Wilders te bestempelen als een “fascist” – iets wat Volkskrant en NRC nooit zouden durven doen – en het beeld lijkt redelijk compleet. Net als veel Amerikaanse neocons kijkt Livestro met afgrijzen naar het fascistische monster dat hij zelf heeft gecreëerd. Dit was nooit de bedoeling. Livestro’s opstelling en zijn toenemende distantie van wat wij hier betitelen als “domrechts”, maar wat in feite een ordinaire extreemrechtse stroming is, moest wel leiden tot conflicten met PVV-aanhangers als Esther Voet en de genocidale fascist Bart Schut.

Al teveel medelijden hoeven we met Livestro niet te hebben: hij heeft zichzelf willens en wetens verbonden met het ergste racistische gajes van Nederland en betaalt daar nu de prijs voor.

Update: Erik de Vlieger, veroordeelde fraudeur en domste man van Nederland, heeft er ook een mening over:

CoijymUWEAAwyDu.jpg large