Geen langstudeerboete; nu studie helemaal zelf betalen

Ja hoera hoor, de eerste neo-liberale maatregelen onder verantwoordelijkheid van onder andere de PvdA zijn bekend: er komt een ‘sociaal’ leenstelsel in plaats van de langstudeerboete. Dus of je, in plaats van een boete te betalen bij wat langer studeren, even de hele studie zelf wilt betalen. Wat een neo-liberale vooruitgang weer.

Volgens de VSNU wordt er blijvend geïnvesteerd in het hoger onderwijs.

Ja, door de studenten zelf. En een deel ervan zal het ook wel terugverdienen met hun latere baan. En een ander deel hoeft zich daar, vanwege rijkere ouders, ook niet zo vreselijk druk over te maken. Maar met bepaalde studies is het helemaal niet zo zeker of je die lening terugverdient (en nee, dat hoeven niet alleen uitsluitend exotische hobbystudies te zijn, denk bijvoorbeeld eens aan lerarenopleidingen), en kinderen van zekere ouders weten ook zeker dat ze niet op hen terug zullen kunnen vallen.

Maar een systeem als dit bevordert dus voornamelijk de studies waarmee je veel geld kunt verdienen, en de toestroom van studenten met geld, zeg maar de ideale VVD-studies. Bedrijfskundigen, bestuurskundigen, fiscaal-jurist;  van die functies waarmee je compleet binnen kunt lopen en die de samenleving alleen maar geld kosten. Er is nu al een tekort aan bijvoorbeeld ingenieurs. Waarom? Omdat dat zware studies zijn, en omdat het de gladde managers en accountmanagers zijn die met het grote geld weglopen, niet de technische specialisten.

Het tekort aan vakspecialisten zal alleen maar toenemen onder dit systeem. We zullen worden opgezadeld met nog meer mensen dan nu die er vooral goed in zijn op hoge posities terecht te komen, niet zozeer diegenen die daar ook voor gekwalificeerd zijn. Het opdoen van de expertise daarvoor zal namelijk een te groot financieel risico gaan vormen.

Noot: hoe voor den donder worden dit soort dingen eigenlijk bekend? Er was toch een radiostilte, of krijgen speciaal daarvoor geselecteerde journalisten ook speciaal voor hen geselecteerde informatie te horen?

6 gedachten over “Geen langstudeerboete; nu studie helemaal zelf betalen”

  1. Hoe dit bekend wordt? Dat heet ‘inmasseren’. En volgens mij vond de PvdA het ook wel zo eerlijk om iedere student de eigen studie te laten betalen. Ik vrees dat studeren zo weer voor de rijkeluiskindjes gaat worden, gezellig terug naar de ‘goede oude tijd’ van Jan met de Pet en Meneer.

  2. Cohen zei zoiets ook al vlak voor de verkiezingen van 2010, toen reageerden de studenten ook furieus. En de reden om het huidige stelsel te willen veranderen zal vast om bezuinigingen draaien. Maar in de jaren ’80 (v.d.v.e.) is er al eens zo’n systeem geweest en dat was best schappelijk. Zolang je inkomen laag was hoefde je niet of nauwelijks af te betalen en op je 40ste werd het restant kwijtgescholden. Het staat of valt natuurlijk met wat je als norm hanteert voor ‘naar draagkracht’.

  3. Het is alleen de basisbeurs. De aanvullende / uitwonende beurs blijft nog steeds een gift. Daarnaast kun je nog extra lenen. Dus het is niet zo dat ‘de rijken’ alleen kunnen studeren. De studenten met ouders met een hoog inkomen krijgen dus geen extra zakcentje meer van DUO. Dit scheelt een hoop geld.

    Studenten met ouders met een lager inkomen krijgen dus nog steeds een aanvullende beurs. Een student zou van de aanvullende beurs het gedeelte van de basisbeurs kunnen opsparen, zodat na de studie het bedrag in een keer terugbetaald kan worden. Studenten die echt de volledige studiefinanciering moeten benutten, kunnen na de studie het bedrag naar draagkracht terugbetalen. (Dus naar draagkracht! En restschuld na x jaar wordt kwijtgescholden)

    Bovendien geldt de maatregel alleen voor nieuwe studenten, dus ze weten vooraf waar ze aan toe zijn. (Bij de langstudeerboete was dit dus niet zo.)

  4. Had iemand iets anders verwacht? Of ziet iemand in Diederik Samsom de eerste superondernemer die rood is?

    `Hij was bij de Tweede Kamerverkiezingen 2002 al kandidaat voor de Tweede Kamer, maar werd door het grote verlies van zijn partij niet gekozen.
    Na deze verkiezingen werd Samsom directeur van zijn eigen energiebedrijf Echte Energie, dat handelt in groene stroom. Dit bedrijf is in 2008 overgenomen door Eneco.`

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Diederik_Samson

  5. @5: Wat wil je daar nou concreet mee zeggen? Zo te zien heeft hij dat maar een jaartje gedaan (en was hij dus in 2008 alweer 5 jaar weg daar).

Reacties zijn gesloten.