Landen moeten zich snel voorbereiden op miljoenen klimaatvluchtelingen

Het aantal mensen dat op de vlucht slaat voor een veranderend klimaat zal tegen het midden van deze eeuw stijgen tot mogelijk honderden miljoenen. De uitdaging is bijna overweldigend, reden genoeg voor regeringen en de internationale gemeenschap om onmiddellijk te beginnen met plannen, schrijft Gulrez Shah Azhar, gezondheidswetenschapper aan de Pardee Rand Graduate School in Californië.

Bosbranden in het zuiden van Californië hebben duizenden inwoners uit hun huizen verdreven. De orkanen die eerder dit jaar Texas en Florida teisterden, joegen nog meer mensen op de vlucht, deden autosnelwegen dichtslibben en vulden hotels tot de nok. Een video van de massale vlucht uit Florida stelde op sociale media de vraag: wat als de naburige staten landen waren die de vluchtelingen onderdak zouden weigerden?

Experts gaan ervan uit dat de klimaatverandering tegen het midden van deze eeuw 150 tot 300 miljoen mensen op de vlucht zal jagen. http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0959378011001403. Als die groep een land zou vormen, zou het het vierde grootste in de wereld zijn, met een bevolking ter grootte van de VS.

. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be