Kritische Russische journalist valt van balkon *kuch*

De Russische onderzoeksjournalist Maxime Borodin is gisteren in een ziekenhuis  overleden nadat hij van een  balkon was gevallen/gesprongen/geduwd. 

Borodin werkte voor de site Novy Den, waar hij onderzoek deed naar misdaad en corruptie. Recentelijk berichtte hij over Russische huurlingen die in Syrië aan de zijde van Assad vechten. In februari werden zeker 100 van deze huurlingen gedood bij een aanval op een Amerikaanse militaire basis.

De 31-jarige Borodin woonde op de vijfde verdieping van een appartementencomplex in Jekaterinenburg. Zijn buren vonden de zwaargewonde Borodin op straat. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis overgebracht, maar dat mocht niet baten. Volgens de autoriteiten pleegde Borodin zelfmoord door van het balkon te springen, maar die verklaring wordt niet voetstoots door iedereen aangenomen. Een vriend van Borodin claimt dat de journalist hem zaterdag belde en zei dat zijn appartement omsingeld was door veiligheidsfunctionarissen. Ook de hoofdredacteur van Novy Den is ervan overtuigd dat Borodin géén zelfmoord heeft gepleegd.

Uiteraard kan zelfmoord of een ongeluk niet uitgesloten worden, maar Poetin’s Rusland heeft wat betreft de persvrijheid en de bescherming van journalisten geen beste reputatie. Sinds 1998 zijn niet minder dan 52 journalisten onder vreemde omstandigheden om het leven gekomen.

Bron: BBC