KPN heeft lak aan privacy klanten (Deep Packet Inspection)

Onderstaand bericht verscheen eerder op de website van MrWonkish.nl

KPN gebruikt omstreden controlesoftware

KPN gebruikt een omstreden techniek om te controleren wat mobiele klanten met hun internetbundel doen. Met de zogeheten Deep Packet Inspection (DPI) kan ook de inhoud van e-mails en al het andere datagebruik worden bekeken. Directeur van KPN Mobiel Marco Visser bevestigde het gebruik van DPI tegenover investeerders.

KPN kondigde onlangs aan dat klanten in de nabije toekomst apart moeten gaan betalen voor sommige diensten via mobiel internet. De huidige pakketten met onbeperkt dataverkeer verdwijnen en klanten moeten onder meer gaan betalen voor diensten als Skype en mogelijk ook voor Whatsapp.

Hoe KPN van plan was het datagebruik te controleren was nog niet bekend. Op een investeerdersbijeenkomst in Londen sprak Visser echter openlijk over het gebruik van DPI (bekijk de video vanaf 3 uur en 33 minuten), dat omstreden is vanwege privacybezwaren. Visser zei dat KPN daarmee als eerste provider ter wereld in staat is om Skype- en Whatsapp-gebruik te identificeren.

Vooralsnog hebben providers, zoals KPN, vaak beperkingen voor het gebruik van dergelijke diensten in hun algemene voorwaarden staan. Die beperkingen werden echter niet nageleefd. KPN had al aangekondigd dat nu wel te willen gaan doen.

Bits of Freedom, dat opkomt voor privacybelangen op internet, noemt het gebruik van DPI ‘schandalig’ en overweegt aangifte te doen. “We onderzoeken of het gebruik van DPI strafbaar is, en daar lijkt het wel op. We kijken nog op wat voor manier we actie zullen ondernemen. Aangifte doen is een optie”, zegt een woordvoerder.