Koerdische milities starten offensief tegen Syrische regeringstroepen

De Koerdische militie YPG is in de noordelijke Syrische stad Hasaka een offensief begonnen tegen troepen die trouw zijn aan president Assad. Zaterdag kwam het al tot confrontaties tussen het YPG en regeringstroepen, maar dat leek weer bijgelegd. Blijkbaar heeft het YPG nu alsnog besloten Hasaka te veroveren en het Syrische leger volledig uit de stad te verdrijven.Partiya_Yekîtiya_Demokrat_(logo)

Indien Assad besluit gebruik te maken van zijn luchtmacht, zou de situatie uit de hand kunnen lopen. Het YPG is een bondgenoot van de VS en in Hasaka zouden zich diverse Amerikaanse militaire “adviseurs” bevinden. Zaterdag stuurden de Amerikanen als waarschuwing twee jagers naar Hasaka.

Het YPG begon kort na middernacht met de aanval. Kort daarvoor hadden Syrische staatsmedia nog bericht dat er een wapenstilstand was gesloten tussen de Koerden en het Syrische leger. Syrië beschuldigt het YPG nu van het schenden van de wapenstilstand. Volgens het YPG is er nooit een overeenkomst bereikt  en valt er dus niks te schenden. Volgens de Koerden werkt Assad samen met Turkije om te voorkomen dat de Koerden in het noorden van Syrië een autonome enclave stichten.


Bron: Al Jazeera