Koerden gaan elkaar te lijf in Irak

Vannacht zijn er in de onlangs op Daesh heroverde stad Sinjar gevechten uitgebroken tussen Koerdisch-Yezidische milities en Koerdische Peshmerga van de KDP. Daarbij zijn tenminste twee doden gevallen. Verschillende mensen raakten gewond.

Yazidimages
Leden van een Yezidische militie

Volgens Ekurd Daily ontstond het incident toen Koerdische moslims probeerden een kudde schapen uit Sinjar te smokkelen, waarbij ze werden tegengehouden door leden van een Yezidische militie. Toen de Peshmerga zich ermee gingen bemoeien  en eisten dat de Koerdische moslims vrije doortocht werd verleend, ontstond een vuurgevecht waarbij een van de Yezidische strijders gedood werd. Een andere lid van de Yezidische militie bezweek later aan zijn verwondingen. Wie begonnen is met schieten, is onduidelijk.

Het broeit al langer tussen de Peshmerga van de KDP en de Yezidische milities. De Yezidi’s – die zwaar hebben geleden onder Daesh – beschuldigen Koerdische moslims ervan te hebben gecollaboreerd met Daesh en een deel van hun bezittingen te hebben ingepikt. Uit angst voor bijltjesdag werd het Yezidische milities door de militaire leiding van de KDP dan ook verboden deel te nemen aan de gevechten in het deel van Sinjar waar veel Koerdische moslims wonen, een bevel dat later weer werd ingetrokken. Veel Koerdische moslims hebben familiebanden met militaire leiders van de KDP en de Yezidí’s beschuldigen de KDP ervan collaborateurs te beschermen.  Het steekt de Yezidis ook dat de Koerdische president Massoud Barzani tijdens zijn overwinningstoespraak geen melding maakte van hún – niet onaanzienlijke – rol bij de herovering van Sinjar.

Volgens de laatste geruchten zou de leider van de Yezidische militie ernstig gewond zijn geraakt en in het ziekenhuis behandeld worden. Zeven Peshmerga zouden zijn gearresteerd.