“Koekje van eigen deeg”: de NOS over Afrika en vluchtelingen

De NOS presteert het om te zeggen dat de Europese Unie Afrika een “koekje van eigen deeg gaat geven”:

De Europese regeringsleiders zijn het zat. Landen die geen uitgeprocedeerde asielzoekers terugnemen, moeten worden gestraft. Presidenten, premiers, ministers van landen zoals Ethiopië, Somalië en wellicht Marokko, zijn in de toekomst niet meer welkom in Europa. Ze krijgen geen visum.

Hierover wordt een uiteraard anonieme diplomaat aan het woord gelaten:

De komende weken wordt het voorstel uitgewerkt. De EU landen zijn op zoek naar een land om een voorbeeld te stellen. En dat is nog niet zo makkelijk. “De meeste landen hebben wel een speciale band met Europese landen door het verleden en ze willen die niet meteen op het spel zetten.” Landen als Tunesië, Algerije, maar ook Congo zullen niet het voorbeeld worden. “Marokko zal het ook niet zijn. Het zal nog een hele zoektocht worden”, aldus de diplomaat.

Er is in Afrika precies één land dat niet door een Europese staat is gekoloniseerd: Liberia. Ik zeg het maar even tegen de NOS en de anonieme diplomaat, met zijn “speciale band”. Het is het land waar vrijgelaten slaven uit de VS naar gestuurd zijn (zou bijna zeggen: teruggestuurd, maar dat klopt uiteraard niet).

Dit is dus ook weer nieuws en berichtgeving om stil in een hoekje te gaan zitten snikken.