In de slipstream van het klimaatakkoord van Parijs maken regeringen wel mooie beloftes, maar zich houden aan die beloftes is nog iets anders. Dat schrijven enkele wetenschappers in een commentaarstuk in het magazine Nature.
Het commentaarstuk gaat niet over Trump of toch niet in de eerste plaats. Wel over de landen die netjes achter het akkoord van Parijs blijven staan.
In Parijs gooide de VN het over een andere boeg. In plaats van van bovenaf opgelegde regels kregen de lidstaten die het akkoord onderschrijven de kans om hun eigen beloftes bekend te maken. De optelsom van al die toezeggingen zou er dan moeten voor zorgen dat de temperatuurstijging tot 2 en liefst zelfs tot 1,5 graden beperkt blijft.
“Die logica dreigt echter in duigen te vallen omdat de nationale overheden beloftes maken die ze niet waarmaken”, schrijven de wetenschappers.
De voormalige Amerikaanse president Obama beloofde bijvoorbeeld om de uitstoot van zijn land tegen 2025 met 26 tot 28 procent te verminderen in vergelijking met het niveau van 2005. Maar als je kijkt naar de maatregelen die aan die belofte vasthangen dan zullen de VS eerder stranden op 15 à 19 procent. Dat was dus nog voor de nieuwe president Trump de Parijs-deal aan de kant schoof en de stekker trok uit heel wat initiatieven.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be