Klimaatactivisten blokkeren federaal parlement België

Een kleine vierhonderd klimaatactievoerenden houden sinds zondagavond de wacht bij het federale parlement in Brussel. Momenteel staat een grondwetswijziging op het programma, die het mogelijk moet maken ingrijpende maatregelen te nemen om het Parijse akkoord uit te kunnen voeren. De zittende coalitie laat blijken hier niet voor te voelen.
Het motto is: Wij blokkeren omdat de politici de klimaatwet blokkeren.

De politie is massaal ter plaatse maar liet lange tijd begaan. Later werd er met de politie afgesproken dat de klimaatbetogers actie mogen blijven voeren, maar dan wel buiten de neutrale zone voor het federaal parlement.

De betogers kunnen hun protest honderd meter verder op de Wetstraat de hele nacht voortzetten, zonder dat ze riskeren gearresteerd te worden. Die verplaatsing verliep zonder problemen en de actievoerders verplaatsten zelf hun tenten. Volgens de organisatoren zijn de onderhandelingen in alle respect verlopen. “Zij deden hun job, wij de onze als burger”, zeggen ze.

De actie is al Occupy Climate gedoopt.

“We verwachten minstens een eerste stap die duidelijk maakt dat de politici zich bewust zijn van de dringendheid om het klimaatprobleem aan te pakken”, zegt Anuna De Wever van Youth for Climate. “Wij willen niet het gelag betalen voor onherstelbare steken die de huidige politici laten vallen.”

Deze week stemmen bevoegde kamercommissies over eventuele grondwetsherziening. Komt er groen licht, dan wordt de klimaatwet mogelijk, gebeurt dat niet, dan gaat we grondwet zeer wellicht tot 2024 weer achter slot en grendel en kan de voorgestelde klimaatwet niet aanvaard worden.

Dinsdagavond moet blijken hoe de politici over de wetswijziging denken. Tot dan duurt de actie voort.

Bronnen: VRT en De Morgen.