Kenia eerste om geothermische energie aan bron zelf op te wekken

Uitgelichte afbeelding Vijf geothermische bronnen in de Keniaanse Rift Valley worden reeds gebruikt nog voor de grote centrale klaar is (Isaiaih Esipisu/IPS)
In de zoektocht naar meer duurzame energie maakt Kenia als eerste land ter wereld gebruik van de stoom die geothermische boorputten afstaan, nog voor de energiecentrales die errond worden gebouwd, helemaal klaar zijn. Dit levert het elektriciteitsnet momenteel al 56 megawatt op.

Volgens ingenieurs van de Kenya Electricity Generation Company (KenGen) duurt het verschillende jaren om een krachtcentrale te finaliseren die geothermische energie of aardwarmte opwekt. Daarvoor is nood aan hete stoom uit verschillende bronnen. Die bronnen worden al aangeboord en de boorputten liggen vaak jaren open vooraleer de volledige centrale klaar is en in werking kan treden. “We maken gebruik van de aangeboorde bronnen waaruit al stoom ontsnapt” zegt Johnson Ndege van KenGen. “Die stoom zou anders maar verloren gaan omdat de bouwwerken voor de centrale nog niet zijn afgerond.”

Aardwarmte wordt opgewekt wanneer hete stoom uit de aardkorst turbines van een krachtgenerator aanstuurt. De stoom komt uit de boorputten die soms tot meer dan drie kilometer onder het aardoppervlak lopen. Op de boorputten worden bronkoppen geplaatst die idealiter dezelfde vorm hebben als een geothermische centrale, maar in een kleinere uitvoering. De uiteindelijke centrale zal de stoom uit tientallen bronnen gebruiken, de tijdelijke bronkop haalt die uit slechts één bron. Eens de centrale volledig klaar is, worden de bronkoppen weggehaald en worden alle bronnen aangesloten op de hoofdcentrale. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be