Kans op eerste vrouwelijke VN-secretaris-generaal

De VN zijn van bij hun ontstaan een door mannen gedomineerde instelling. Toch zou de volgende secretaris-generaal, die later in 2016 wordt verkozen, voor het eerst een vrouw kunnen zijn: drie van de zeven officiële kandidaten zijn vrouwen.

“Het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te kruipen, dan voor een vrouw om VN-secretaris-generaal te worden”, zo parafraseerde een Aziatische diplomaat een beroemd bijbelcitaat toen eind 2006 de enige vrouwelijke kandidaat naast het hoogste ambt bij de VN greep. Niet Lets president Vaira Vike-Freiberga haalde het toen, maar huidige baas Ban Ki-moon. De zes andere kandidaten waren toen allemaal mannen.

Anno 2016 is de situatie anders. Voor het eerst in de geschiedenis van de VN heeft Deens voorzitter van de VN-Algemene Vergadering Mogens Lykketoft gepleit voor een “open en transparant proces” voor de aanstelling van de volgende secretaris-generaal. Alle lidstaten hebben kandidaten kunnen voordragen.

Sinds 16 maart 2016 werden daarvan zeven officiële kandidaten geselecteerd, vier mannen en drie vrouwen. Het zijn allen Europese kandidaten, zes uit Oost-Europese landen, waarvan vier uit ex-Joegoslavische landen, één uit Bulgarije, één uit Moldova en een West-Europees kandidaat uit Portugal. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be