Kan NS topman fluiten naar bonus?

Op papier heeft NS-topman Bert Meerstadt zijn bonus over 2011 meer dan verdiend. NS vervoerde in 2011 een recordaantal reizigers en nooit eerder reden zoveel treinen op tijd. De jaarwinst van NS steeg met ruim 40 procent tot 211 miljoen euro. (Volkskrant)

Meerstadt krijgt een salaris van 482.000,– per jaar, ongetwijfeld exclusief allerlei aanvullingen en leuke dingen. Dat is ruim 40.000,– euro per maand, er zijn mensen die dat niet in een jaar krijgen. Hoezo de economie is verziekt? Hoezo er zijn graaiers en supergraaiers? Waarom moet zo’n man die gewoon zijn werk moet doen, zoveel geld daarvoor krijgen en dan ook nog een bonus er bovenop? Waarom is genoeg op een gegeven moment niet genoeg? Ik word er boos over en ben er verbaasd over, het staat voor mij echt buiten de wereld waarin ik leef.

Even ter vergelijking:

salaris conducteur: Het startsalaris ligt tussen de € 1270 en € 1980 afhankelijk van leeftijd en exclusief onregelmatigheidstoeslag. Het eindsalaris van een conducteur is € 2530 exclusief onregelmatigheidstoeslag. De genoemde bedragen zijn bruto. 

salaris machinist: Het startsalaris ligt tussen de € 1694 en € 2039 afhankelijk van leeftijd en exclusief onregelmatigheidstoeslag. Het eindsalaris van een machinist is € 2902 exclusief onregelmatigheidstoeslag. De genoemde bedragen zijn bruto.

medewerker service en veiligheid: geen salaris genoemd, maar zal wel niet meer zijn dan hierboven genoemd

Mensen die het risico lopen in elkaar geslagen te worden, mensen die het risico lopen dat er mensen voor hun ogen voor de trein springen, mensen die de verantwoordelijkheid hebben over heel veel levens in hun trein, die mensen krijgen dus 6,5 % van het het salaris van de ‘baas’. Want hij heeft zoveel verantwoordelijkheid. *zucht*