Kabinet gaat besluit over afschaffing dividendbelasting heroverwegen

Het kabinet gaat het besluit de dividendbelasting af te schaffen ‘heroverwegen’. Dat zei premier Rutte vanmiddag na afloop van de ministerraad.

Vanochtend maakte Unilever bekend niet ze zullen verhuizen van Londen naar Rotterdam, waarmee ook de laatste pijler onder het kabinetsbesluit wegviel. Rutte verdedigde de afschaffing van de dividendbelasting steeds met een verwijzing naar het vestigingsklimaat voor bedrijven, waarbij Unilever meerdere keren bij naam werd genoemd. Met het besluit in Londen te blijven zette Unilever het kabinet vanochtend volledig voor paal.

De afschaffing van de dividendbelasting stond in geen enkel verkiezingsprogramma, ook niet in dat van de VVD. Naar verluid was zelfs binnen de VVD slechts een minderheid voorstander van afschaffing. Desondanks wist Rutte dit cadeautje voor buitenlandse aandeelhouders er tijdens de coalitieonderhandelingen behendig tussendoor te sluizen.

Op Twitter wordt dit besluit als een overwinning gevierd, maar dat is wat voorbarig. Rutte zegt uitdrukkelijk niet toe het besluit in te trekken, uitsluitend dat er nog eens naar gekeken zal worden.