Jordanië: duizenden protesteren tegen bezuinigingen

 

Duizenden mensen zijn in Jordanië de straat opgegaan om te protesteren tegen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opgelegde bezuinigingen.

In 2016 sloot de Jordaanse regering bij het IMF een lening af van $723 miljoen. In ruil daarvoor zegde ze toe de economie te hervormen (lees: flink te bezuinigen en de lasten te verhogen). Jordanië is een arm land met een torenhoge werkloosheid  en minimale sociale voorzieningen. Een verhoging van de voedselprijzen of de belastingen hakt er dan ook meteen flink in.

Toen de regering vorige week aankondigde de inkomstenbelasting met tenminste 5% te zullen verhogen, barstte de bom. Onderhandelingen tussen vakbonden en regering liepen op niets uit, waarop Jordaniërs massaal de straat opgingen. En met succes, want inmiddels hebben 78 van de 130 leden van het parlement aangegeven tegen de lastenverhoging te zullen stemmen.

Ook Koning Abdullah II heeft zich tegen de plannen gekeerd. Volgens hem worden ‘burgers eenzijdig getroffen door de financiële hervormingen’.

Tijdens de demonstraties kwam het her en der tot flinke confrontaties tussen betogers en politie. Doden of ernstig gewonden zijn er – voor zover bekend – niet gevallen.

Bron: de Guardian