Jordaanse koning levert woedend commentaar op ontvangst ambassademan door Netanyahu

De Jordaanse regering heeft woensdag minister van Justitie Awad Abu Jarad opdracht gegeven om de zaak van de Israelische beveiliger van de ambassade in Amman die zondag bij een ruzie twee mensen doodschoot, voort te zetten teneinde gerechtigheid te bereiken. Er zijn intussen berichten in de Jordaanse pers dat Jordanië niet zal toestaan dat ambassadeur Einat Schlein en de ambassadestaf naar Amman terugkeren voordat Israel  tegen de beveiliger een juridisch onderzoek heeft gestart, al schijnt dat nog niet officieel bevestigd te zijn. En koning Abdullah II heeft intussen gezegd dat de manier waarop Israel de zaak afhandelt zeker gevolgen gaat hebben voor de relaties tussen de twee landen.  
Tijdens een bijeenkomst van het Jordaanse kabinet werd woensdag een commissie gevormd bestaande uit minister Abu Jarad van Justitie, de minister van Staat  voor Juridische Zaken Bisher Khasawneh en een juridische expert van het ministerie van Buitenlandse Zaken, om een plan op te stellen voor juridische actie, zonodig ook internationaal, om na afronding van het onderzoek van het openbaar ministerie in Amman de zaak voort te kunnen zetten met een proces en eventueel een veroordeling.

Het feit dat de Israelische premier Netanyahu de ambassadeur en de ambassadebeveiliger als helden heeft ontvangen, nadat de beveiliger tijdens een ruzie de 16-jarige timmerman Mohammad Jawawdeh en de chirurg Bashar Hamarneh, de huiseigenaar, had doodgeschoten, is in Jordanië met ongekende woede ontvangen. Eerder gaf minister van Buitenlandse Zaken Safadi al te kennen dat Jordanië niets anders had kunnen doen dan de beveiliger laten gaan, omdat hij diplomatieke onschendbaarheid genoot. En daarbij verweet hij Israel dat het zich niets gelegen liet liggen aan haar verplichtingen  om de beveiliger voor de rechter te brengen. 
Donderdag kwam daar nog een uiterst negatief commentaar overheen van niemand minder dan de Jordaanse koning Abdullah II. De koning die net terug was van een vakantie in de VS, zei na een overleg met hoge Jordaanse functionarissen, dat premier Netanyahu de crisis had misbruikt om er persoonlijk politieke munt uit te slaan. 
“De Israelische premier moet zijn verantwoordelijkheid nemen en  juridische stappen zetten voor het vervolgen van de schutter en het bereiken van gerechtigheid, en deze misdaad  niet afdoen met politieke spelletjes,” aldus de koning. Hij noemde Netanyahu’s gedrag ”provocerend” en zei dat het ”ons woedend maakt en extremisme in de regio aanwakkert. Het is volledig onacceptabel”, aldus de koning.  

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist