Jetten neemt in Engeland een voorschot op de irrelevantie van D’66

De Liberaal-Democraten in Engeland hebben zich door middel van een coalitie met de Tories wellicht voorgoed irrelevant gemaakt. Twee “kroonjuwelen” uit hun verkiezingsprogramma hebben ze verkwanseld: het afschaffen van collegegeld en het doorvoeren van evenredige vertegenwoordiging. Het Britse districtenstelsel benadeelt kleine partijen en zorgt ervoor dat een heleboel stemmen in feite voor niets worden uitgebracht.
Maar in plaats van deze “kroonjuwelen” hebben ze getekend voor het bezuinigen-tot-de-dood-er-op-volgt van de Tories. Niemand heeft de LibDems meer nodig. Misschien halen ze nog stemmen in de “Celtic fringe” waar de Liberalen voor de fusie met rechtse sociaal-democraten ook hun bolwerk hadden. Als de Schotse Nationalen hen er niet uitschoppen.

Die partij verleende gastvrijheid aan Rob Jetten, die naar eigen zeggen in het Lagerhuis zei dat het Verenigd Koninkrijk als verloren zoon verwelkomd moet worden door de Europese Unie. De nieuwe ster van D’66 sprak in een vergaderkamer van het Lagerhuis, op uitnodiging van Vince Cable, voorman van de LibDems. Behalve de LibDems zit niemand in Westminster te wachten op D’66.
Hij nam vast een voorproefje op de irrelevantie die D’66 onvermijdelijk zal aankleven na Rutte III.
En om een debacle als het Brexitreferendum in Nederland te voorkomen wil Jetten het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie in de grondwet vastleggen.
Een kansloos idee, omdat andere partijen nooit zo eerlijk zullen zijn toe te geven dat zij het er mee eens zijn.
Niet voor het eerst, die irrelevantie van D’66. Wellicht wel voor het laatst.

AD.