Jenny D’Arc en ander vaderlands leed

Volkskrantcolumnist Martin Sommer hijst steevast iedere zaterdag de versleten vlag van blank en bangelijk Nederland. Zo ook zaterdag 25 november wanneer hij weer een emmertje volspuugt over hoofddoekjes, Zwarte Piet en de islamisering van de Vrije Universiteit.

Uiteraard moet Sarah Izat het ontgelden, de Rotterdamse agente die strijdt voor haar recht tijdens haar werk een hoofddoek te dragen en zich daarin gesteund weet door het nu in één klap landelijke vermaarde College voor de Rechten van de Mens. Nooit geweten dat we zo’n College hadden maar…

‘Opheffen dat college’ twittert de zwatelende, ideale schoonzoon van bruin aangebrand Holland. Thierry Baudet, het door lavendeldampen benevelde orakel van fris neofascistisch Nederland wordt overigens zeer binnenkort verder genormaliseerd door volksomroep SBS in een vrolijk televisietreffen met professioneel ‘humorist’ Guido Weijers. Zag het promootje voorbij komen terwijl ik tijdelijk hersendood langs de aangeboden wansmakelijkheden op de treurbuis klotste. Maar dit terzijde.

Het dus bijna opgeheven College haast zich overigens te melden dat Sarah niet in functie met haar hoofddoek op straat verschijnt. Stel je voor. Een agente met een hoofddoek. Het moet niet veel gekker worden. Dat doen ze misschien in totaal geïslamiseerde achterlanden als Amerika, Australië, Canada, Engeland en Ierland maar daar is in onze verlichte windstreken vanzelfsprekend geen sprake van.

Sommer maakt zich vervolgens druk over de islamisering van de Vrije Universiteit waar een ‘bebaarde prediker’ studenten vergiftigt met workshops over de ‘orthodoxe islam’. Ook Groen Linkser Zihni Őzdil is weer eens ‘ontdaan’ over de ‘orthodoxe islam die zich breed maakt en zich tegelijk afzondert van de samenleving’. Alsof de vaderlandse politiek dat de afgelopen dertig jaar niet tot kunst verheven heeft. Maar dit terzijde.

Daarbij vergeten de grote denker Sommer en beroepspoliticus Őzdil voor het gemak de onvoorstelbare hoeveelheden zelfingenomen Hollandse stront die over ‘onze’ moslims zijn uitgestort de afgelopen vijftien jaar. Ondertussen moet je je blijven ‘invechten’, aanpassen en druipend van de over je heen gekieperde gier uit volle borst het Wilhelmus meezingen. Misschien mag je dan met een hoofddoekje op in een kantoorkubusje, ver verwijderd van de Normale Nederlander, de telefoon opnemen. Misschien.

Persoonlijk zou ik daar nogal bebaard, orthodox en bomgordelboos van worden maar hey, ‘onze’ Nederlandse moslims blijven al vijftien jaar trots en geweldloos overeind. Hoe zat dat nou kunnen? Zou het misschien komen doordat moslims inmiddels doodziek zijn van het terroristisch geweld dat voornamelijk… moslims treft, getuige het laatste bloedbad in Egypte? Maar dit terzijde.

En verder is het natuurlijk handen af van Zwarte Piet. Sommer is nogal onder de indruk van de Friese ‘Jeanne D’Arc’ Jenny Douwes. Zelden iemand zo zinnig horen argumenteren, schrijft hij, diep tot in zijn blank zwaaiende piemel geroerd. Jenny Douwes, voor heel even het hoogblonde boegbeeld van Normaal Nederland. Jenny Jeanne D’Arc, kraaien de kranten. Lieve hemel. Kan iemand aan een zootje gebrandschilderde ramen voor die heilige tuthola beginnen? Dan stapel ik alvast de barbecuehoutjes voor de brandstapel op.

Zelden iemand zo zinnig horen beargumenteren hoe je het recht van demonstratie afknijpt met medewerking van de Nederlandse Politie en de Fryske WodanFuckers of hoe al die enge neofascistische knokploegen zichzelf ook mogen noemen. Zelden iemand, heer Sommer, zo stom horen wauwelen over het recht van een universiteit ruimte te bieden aan andersdenkenden, hoe orthodox hun denkbeelden ook mogen zijn.
En zelden iemand, heer Őzdil, zo opportunistisch zijn opgezwollen politieke kont aan het Normaal Nederlandsche electoraat zien aanbieden over de ruggen van een kleine groep moslims.

Tot slot laat Sommer even zijn bruine tanden zien: het door het AD afgekondigde ‘Sinterklaasbestand’ is uiteraard een heel goed idee. Bek dicht over Zwarte Piet. College voor de Mensenrechten-voorzitster Van Dooijeweerd is een lichtvaardig dwaallicht wanneer zij oproept tot een debat over hoofddoekjes op de werkplek. Daar moet een permanent bestand voor afgekondigd worden, volgens Sommer. Dus bek dicht over hoofddoekjes.

De Nederlandse overheid is namelijk neutraal, schrijft Sommer, in al zijn bangblanke wijsheid. En normaal, zou ik daar aan toe willen voegen. En geen belastingparadijs. En discrimineert niet. En zet geen kinderen uit. Tenminste niet op Sinterklaas. Hoop ik.