Jeff Bezos laat zich niet door The National Enquirer intimideren

Amerikaans roddelblad The National Enquirer had tekstberichten van Amazon CEO Jeff Bezos met betrekking tot zijn buitenechtelijke relatie bemachtigd en erover gepubliceerd, wat het einde van Bezos’ huwelijk betekende. Bezos was een onderzoek daarnaar begonnen.

Daarna werd hij naar diens zeggen echter door eigenaar van The National Enquirer David Pecker bedreigd met publicatie van intieme foto’s die men ook bemachtigd had, als hij niet zou stoppen met dit onderzoek.

In plaats van toe te geven aan deze chantage besloot Bezos de angel eruit te halen door zelf de betreffende emails te publiceren met het compromitterende materiaal.

AMI, het bedrijf van David Pecker dat eigenaar is van The National Enquirer, staat bekend om zijn schimmige praktijken. Onder andere die waarbij verhalen van mensen exclusief op worden gekocht om vervolgens nooit gepubliceerd te worden, iets dat ze met Karen McDougalls verhaal over haar relatie met Trump gedaan hebben om dat definitief in de doofpot te stoppen.

David Pecker heeft sinds lange tijd nauwe, vriendschappelijke banden met Trump onderhouden, wat in verband met de kwestie McDougall natuurlijk saillant is.

Ook journalist Ronan Farrow heeft bedreigende berichten ontvangen te stoppen met zijn onderzoek naar de relatie tussen Trump en AMI omdat hij anders geruïneerd zou worden.

In dit licht bezien vraagt men zich ook nu weer af of Trump hier nog iets mee te maken heeft, die er in elk geval als de kippen bij was om zich vrolijk te maken over de situatie waarin de door hem gehate Jeff Bezos – immers eigenaar van de zeer Trumpkritische Washington Post – terecht was gekomen. We zijn er inmiddels helaas aan gewend, maar het blíjft On.Be.Staan.Baar dat een president van de Verenigde Staten zich ten eerste persoonlijk bemoeit met dergelijke kwesties en zich dan bovendien verlaagt tot dit niveau:

Malcolm Nance, schrijver over contraspionage en voorheen in die branche werkzaam bij de Amerikaanse marine, zei echter desgevraagd door Bill Maher in diens show dat het uiterst lastig is om iemands tekstberichten van buiten te onderscheppen. De NSA zou dat weliswaar kunnen, maar niet zonder allerlei formele toestemmingen. Het meest waarschijnlijke is volgens hem dat het door iemand dicht bij Bezos is gekopieerd van zijn telefoon en vervolgens gelekt.

Het lijkt er echter hoe dan ook op dat Pecker deze keer iemand van een maatje te groot heeft uitgekozen voor zijn vuile afpersplannetjes. Bezos laat zich blijkbaar niet intimideren, en ruïneren is ook niet echt een optie met de rijkste persoon ter wereld. Bovendien zou het wel eens kunnen dat AMI zich nu juridisch ernstig in de nesten heeft gewerkt.

Door de kwestie McDougall was AMI namelijk al in de zoeklichten van het Ministerie van Justitie gekomen (wie van Trumps nauwe contacten inmiddels niet, kun je je afvragen) en hadden ze vervolgens een overeenkomst gesloten om in ruil voor medewerking met onderzoek naar deze kwestie niet vervolgd te zullen worden. Echter, die overeenkomst houdt ook in dat AMI geen enkele wetsovertreding meer mag begaan in de komende drie jaar. Als blijkt dat ze dat nu wel degelijk hebben gedaan is de ellende voor AMI niet te overzien.

Misschien zal Trump één verkiezingsbelofte wel degelijk gestand doen, namelijk die van Draining The Swamp. Alleen had hij niet gedacht dat dat de stinkende modderpoel van corruptie zou betreffen waarin hijzelf en de meesten van zijn naaste contacten zich gedurende meerdere decennia hebben rondgewenteld.