Japanse klassieker du jour: Ue o muite arukou

Dat het niet Sukiyaki heet eigenlijk en al helemaal niet gaat over een zo genaamd meisje uit godbetert Nagasaki zoals de Blue Diamonds ons wilden doen geloven, wist ik sinds ik de originele titel van Kyu Sakomoto’s internationale hit kende. De titel betekende blijkbaar zoiets als “Ik kijk omhoog als ik loop”, om mijn tranen niet te laten vallen.

Sukiyaki is iets wat op een menu staat en eerlijk gezegd ben ik niet zo benieuwd naar wat het dan is. Ik voel mij zelfs nog erger in de maling genomen nu ik nota bene in het Spaans te lezen krijg wat Sakomoto zingt. Slechts ruim een halve eeuw later…

Ik kijk maar naar boven als ik loop, om mijn tranen niet te laten vallen. Mijn hart is vol droefheid. Deze avond ben ik alleen.

De zanger hoort bij het uitgelezen gezelschap popsterren die bij een vliegtuigongeluk om het leven zijn gekomen. Hij is 43 geworden.

1961, in 1963 een internationale hit door toedoen van een Newyorkse deejay die het oneerlijk vond dat het voor de “westerse” markt was ingepikt. En toch…