Japan herstart kernreactor ondanks protesten

In Japan is vandaag de eerste kernreactor in gebruik genomen die valt onder nieuwe veiligheidsregels die zijn ingesteld na de ramp met de kerncentrale in Fukushima, vier jaar geleden. De herstart in de kerncentrale Sendai in Japan gaat gepaard met protesten.

Kyushu Electric Power Co. zegt in een verklaring dat veiligheid “een topprioriteit” is bij het opstarten van de nieuwe reactor. Plaatselijke activisten stellen echter dat er geen adequaat plan is om de tienduizenden omwonenden te evacueren, mocht zich een meltdown voordoen zoals in Fukushima.

Als gevolg van een aardbeving en daaropvolgende tsunami in maart 2011, maakte Fukushima de grootste kernramp mee sinds het kernongeluk in Tsjernobyl in 1986. De ramp leidde tot het volledig stilleggen van alle Japanse kerncentrales in 2013. Met de opening van de kernreactor Nr. 1 in Sendai komt daaraan een einde.

Kernenergie was voor de ramp in Fukushima goed voor 30 procent van de elektriciteit in Japan. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be