It looks like déjà vu all over again in Burma Myanmar

Myanmar_election_2015 Vijfentwintig jaar na de vorige verkiezingen heeft weer de Nationale Liga voor de Democratie (NLD) de verkiezingen gewonnen in Burma. De verkiezingen van 1990 waren door een volksopstand afgedwongen, die van gisteren waren het gevolg van aandringen vanuit Washington om het openstellen van het land voor “de markten” te vergemakkelijken. Een militaire dictatuur oogt niet zo goed. De winnares van toen, Aung San Suu Kyi, was uitgesloten van kandidatuur door de junta die de verkiezingen van vijfentwintig jaar geleden genegeerd heeft. De partij van het regime heeft nu evenwel zijn nederlaag toegegeven.

De zogenaamde democratie blijft “geleid” door het militaire regime dat zich bij voorbaat een kwart van de zetels in het Huis van Afgevaardigden en in het Huis van de Nationaliteiten heeft toegeëigend. Maar de NLD heeft zoveel stemmen gewonnen dat deze truc redelijkerwijze niet zou moeten helpen.
Maar in het Huis van de Nationaliteiten zullen de islamitische Rohingya niet vertegenwoordigd zijn. Hun stemrecht en zelfs hun status van burger is de afgelopen jaren ingetrokken door het regime en het ziet er niet naar uit dat de NLD iets zal veranderen aan deze wantoestand.
Aung San Suu Kyi zal niet de eerste winnaar v/m van de Nobelprijs voor de Vrede zijn die in de praktijk nogal tegenvalt als vredestichtster.