Israelische drones in ruil voor een mogelijke verplaatsing van de Braziliaanse ambassade

Israel heeft Brazilië, in het kader van het bezoek van de Israelische premier Netanyahu, vergaande bijstand in het updaten van veiligheidsapparatuur toegezegd, waaronder de verkoop van drones voor gezichtsherkenning voor politietaken. De drones zijn gekoppeld aan een centrale database en kunnen op die manier verdachten opsporen. Israel is van plan de apparatuur deze maand januari te gaan toepassen op weg 443 van Tel Aviv naar Jeruzalem, die de stad nadert via de oostkant, meldt de krant Haaretz. De weg loopt namelijk voor een flink deel door Palestijns gebied.

Israel levert al de nodige wapensystemen aan Brazilië. Precies een jaar geleden maakte Elbit Systems, één van Israels grootste wapenproducenten, bekend dat het via zijn dochteronderneming Ares Aeroespacial e Defesa S.A. een contract van 100 miljoen dollar had gesloten voor de levering van REMAX machine geweren, die op afstand bediend worden en gemonteerd kunnen worden op voertuigen voor grenscontroles, vredesmissies of troepentransporten.
Netanyahu is in Brazilië voor de inauguratie, deze dinsdag, van de uiterst rechtse president Jaïr Bolsonaro die verrassend genoeg links heeft verslagen bij de jongste Braziliaanse verkiezingen.

Netanyahu besloot tot het bezoek nadat Bolsonaro op 1 november twitterde dat hij het voorbeeld van president Trump zou volgen en de Braziliaanse ambassade zal verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Netanyahu is er samen met zijn vrouw Sara sinds sinds vrijdag om de nieuwe vriendschap met weer een ultra-rechtse leider te beklinken, na eerdere succesvolle toenaderingen tot onder meer de leiders van Hongarije, Oostenrijk en Polen. Hij had onder meer vrijdag een bijeenkomst met Bolsonaro. Samen bezochten zij ook een synagoge.
Een tegenvaller voor Netanyahu was echter dat er geen besluit aangaande de ambassade viel tijdens zijn bezoek. Bolsonaro’s voornemen stuitte op verzet van de Braziliaanse landbouwsector die geschrokken was van de felle Arabische reacties en een terugloop van de export vreesde. Tijdens een bijeenkomst met leiders van de Joodse gemeenschap van Brazilië zei Netanyahu echter dat Bolsonaro hem had verzekerd dat de verplaatsing van de ambassade niet een kwestie was ”van óf, maar van wanneer”.

Netanyahu is de eerste Israelische premier die ooit Brazilië bezoekt. In 2017 bij zijn bezoek aan Argentinië, Paraguay, Colombia en Mexico liet hij Brazilië nog links liggen, onder meer omdat Brazilië Palestina had erkend en de kolonistenleider Dani Dayan in 2015 had geweigerd te accepteren als ambassadeur. In 2009 bezocht de toenmalige Israelische president Shimon Peres nog wel Brazilië, maar hij werd er uitgemaakt voor ”Shimon Hitler” wegens de oorlog van dat jaar in Gaza. De overwinning van Bolsonaro is duidelijk een breuk met het verleden. De nieuwe president heeft niets met erkenning van Palestina dat volgens hem geen land is. Zijn zoons werden in 2016 bij een bezoek aan Israel gefotografeerd in shirts van de Mossad en het Israelische leger. Bolsonaro zelf zei in 1999 dat het onmogelijk zou zijn iets in Brazilië te veranderen via de stembus en dat dat alleen kon als er een burgeroorlog zou uitbreken en het leger tussenbeide kwam. ”Als daar een paar onschuldigen bij omkomen is dat OK,” liet hij toen weten.