Israel: vernielingen door de kolonisten en sloop door de overheid

Kolonisten van de nederzetting Yitzhar, in de buurt van Nablus, hebben donderdag opnieuw toegeslagen. Ditmaal prikten ze de banden door van twee auto’s om het dorp ‘Urif en schreven ze leuzen op diverse muren. Eén zo’n leuze luidt: ”Hier wonen vijanden, verdrijven of doden”. Deze ”prijskaart” aanval zoals ze werden genoemd, vond plaats na recente aanvallen waarbij honderden olijfbomen werden afgebrand, of eveneens honderden wijnranken werden afgezaagd.

Intussen wordt er ook weer flink gesloopt, een activiteit waarvoor niet de kolonisten maar de Israelische overheid verantwoordelijk voor is. In het dorp Jaljoulia, in Israel zelf (in de overwegend door Palestijnen bewoonde Driehoek in Galilea) gingen twee huizen van twee verdiepingen tegen de vlakte.
In de Naqab (Negev, ook in Israel) werd een dag geleden het Bedoeïenendorp al Araqib voor de 130ste (u leest het goed: de honderd en dertigste) keer gesloopt. Twee dagen geleden werd een huis gesloopt in Bet Hanina (Jeruzalem) en sloopten twee Palestijnen op last van de gemeente Jeruzalem (om sloopkosten te vermijden) hun eigen huis in Silwan.