Intifada wereldwijd – episodes van strijd en solidariteit

De protesten tegen Trumps Jeruzalem-besluit gaan door. Vooral in Libanon nemen die een zeer belangwekkende vorm aan: radicale opstandigheid gericht tegen de Amerikaanse ambassade. Dat zouden ze vaker moeten doen, en wij hier ook. Maar ook in Gaza en op de Westoever en in tal van plaatsen wereldwijd is er strijd en solidariteit.

De Gazastrook zag demonstraties en dodelijk Israëlisch staatsgeweld. Twee Hamas-strijders kwamen om bij een Israëlisch bombardement als vergelding voor raketbeschietingen die zelf geen slachtoffers kostten. Dat was zaterdag in de vroege uren. Israëlische veiligheidstroepen schoten ook op demonstranten die in het grensgebied van Gaza stenen gooiden naar Israëlische soldaten. Israëlische soldaten doodden vrijdag al twee Palestijnen bij confrontaties.

In Oost-Jeruzalem dreven Israëlische soldaten en politieagenten een vreedzaam protest van pakweg honderd Palestijnen uit elkaar. Agenten te paard hanteerden daarbij zwepen. Een Israëlische politieagent sloeg een vrouw die een poster omhooghield en weigerde die op ‘verzoek’ af te geven, vol in het gezicht. Aljazeera brengt het in detail. Electronic Intifada noemt protesten en confrontaties in Hebron, Bethlehem, Nabloes, bij de Beit El-nederzetting, in Gaza en op meerdere plaatsen in Jeruzalem. Nederland wordt niet genoemd, maar dat kan veranderen.

  • Komende dinsdag is er protest in Den Haag onder het motto : Jeruzalem Hoofdstad van Palestina. Organisatie: Palestijnse Gemeenschap PGNL. Plaats: Lange Vijverberg, Den Haag. Tijd: 11.55 uur – 16.00 uur. Zie ‘Jeruzalem Hoofdstad van Palestina het event op Facebook: https://www.facebook.com/events/159192554831145/

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr