Internationale rebellie vanaf 15 april 2019, afdeling Nederland

Wat is de Internationale Rebellie?

Om het systeem te veranderen en daarmee de schade van de klimaatcrisis te beperken moeten we in actie komen tegen het huidige systeem. Op 15 april is het zo ver en beginnen acties in de meer dan honderd landen waar Extinction Rebellion inmiddels actief is. Ook in Nederland doen we twee weken lang acties verspreid over het hele land waarin wij het openbare leven ontregelen om van de Nederlandse overheid te eisen om de waarheid over de klimaatcrisis te vertellen en échte maatregelen te ondernemen. Hieronder vind je een overzicht van alle acties, met de informatie die tot nu toe bekend is.

Over burgerlijke ongehoorzaamheid

In veel van onze acties gebruiken we burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit is een krachtig middel van verzet, waarin iemand op geweldloze wijze de wet breekt om een argument kracht bij te zetten. Wij faciliteren burgerlijke ongehoorzaamheid, maar er komen ook risico’s bij kijken die niet iedereen wil nemen. Daarom is er bij elke actie (hoe spannend deze ook klinken) de mogelijkheid om mee te doen zonder wetten te breken. We roepen eenieder op om op een manier die voor hen prettig is mee te doen!

Neem voordat je mee doet aan een actie onze actieconsensus en juridische informatie door.

Wat staat er te gebeuren? – Acties per dag


Maandag 15 april – Verklaring van Verzet

Programma
13:00 – 15:00 – Briefing bij Lange Voorhout 102 (in de tuin)
15:00 – 16:30 – Demonstratie met speeches op Het Plein
16:30 – 17:00 – Symbolische actie op een andere locatie

Wat?
Op Het Plein beginnen we de middag door onze Verklaring van Verzet (Engels: declaration of rebellion) voor te lezen. Hierin verklaren wij niet langer achteloos toe te kunnen zien en in opstand te komen tegen de Nederlandse overheid. Daarna zijn er speeches van bekende en minder bekende activisten. Vervolgens lopen naar een andere locatie en maken we op artistieke wijze duidelijk dat het Nederlandse klimaatbeleid mensenlevens eist.

Dinsdag 16 april – Wij bezetten een gebouw in Den Haag

Over deze actie kunnen we weinig bekendmaken. Deelnemers krijgen van tevoren een briefing en er is een reëel risico op arrestaties. Wil je meedoen aan deze actie, zoek dan contact via xrdelft@protonmail.com en we vertellen meer.

Donderdag 18 april – Die-ins van studenten in heel Nederland

Studentengroepen binnen Extinction Rebellion Nederland roepen hun universiteiten op om tegen klimaatverandering te handelen. In studentensteden in heel Nederland worden die-ins georganiseerd om  deze oproep kracht bij te zetten. Alle studentengroepen organiseren een die-in – check hier of er een groep is waar jij woont.

Vrijdag 19 april – Swarming in Den Haag

Wat?
‘Swarming’ is een tactiek om met relatief weinig mensen het dagelijks leven te ontregelen. Verschillende groepen, verspreid door Den Haag, blokkeren telkens zeven minuten lang een weg, met ontregeling van het verkeer tot gevolg. Zo dwingen we mensen stil te staan bij de verwoesting die we aanrichten. Hoewel voor elk individu de impact klein zal zijn (iets later thuis), raken we de economie en dwingen we politici te reageren.

Ontmoetingspunt: 14:00, Lange Voorhout 102 (in de tuin), Den Haag

Zaterdag 20 april – Begrafenisstoet in Rotterdam

Wat?
We lopen in processie door de stad om symbolisch alle slachtoffers van de verwoesting van de planeet te herdenken en om te rouwen.

Ontmoetingspunt: 13:00, Shell Nederland; Weena 70, Rotterdam

Vrijdag 26 april – Swarming in Amsterdam

Wat?
‘Swarming’ is een tactiek om met relatief weinig mensen het dagelijks leven te ontregelen. Verschillende groepen, verspreid door Amsterdam, blokkeren telkens zeven minuten lang een weg, met ontregeling van het verkeer tot gevolg. Zo dwingen we mensen stil te staan bij de verwoesting die we aanrichten. Hoewel voor elk individu de impact klein zal zijn (iets later op het werk), raken we de economie en dwingen we politici te reageren.

Ontmoetingspunt: 7:30 (’s ochtends!!), Nieuwe Looiersstraat 31 1017 VA, Amsterdam

Zaterdag 27 april – Koningsdag in Amersfoort (aan Zee)

Wat?
Dit jaar bezoekt de Koninklijke familie Amersfoort, maar zolang de ecologische crisis nog wordt genegeerd zal dit straks Amersfoort aan Zee zijn. Daar gaan wij de koning aan helpen herinneren tijdens deze feestdag. Wij zullen het feest niet verpesten of verstoren. Wij zullen de waarheid vertellen: Nederland wordt bedreigt door zeespiegel stijging en we moeten er NU iets aan doen.

We springen ergens langs de route massaal in het water om de aandacht te krijgen.
Verzameltijd: 9:00, Amersfoort centraal station (hoofduitgang)
Mee nemen: extra set droge kleding!

– Overgenomen van Extinction Rebellion