Instagram en Facebook gooien extreemrechtse complotdenkers van de site

Facebook heeft een aantal extreemrechtse complotdenkers permanent verbannen. De belangrijkste slachtoffers zijn oppergek Alex Jones (InfoWars), Milo Yiannopoulos, Paul Joseph Watson (Prison Planet) en Laura Loomer. Ook Louis Farrakhan, de leider van de Nation of Islam, liep tegen een ban op. Farrakhan werd verbannen omdat hij zich regelmatig antisemitisch uitliet op FB.

Jones was eerder al van Facebook gegooid en is nu is dus ook zijn account op Instagram kwijt. Ook het verwijzen naar video’s, radioprogramma’s of artikelen van Jones is niet langer toegestaan op de beide sites, tenzij de betreffende post uitdrukkelijk afstand neemt van InfoWars. Ook is het andere gebruikers niet langer toegestaan op Instagram of FB solidariteits- of steunacties voor InfoWars te organiseren.

De maatregelen tegen de andere verbannen gebruikers gaan minder ver. Hun persoonlijke accounts zijn verwijderd, maar andere gebruikers mogen zich nog steeds positief uitlaten over hen, zolang ze daarmee de regels van FB niet schenden.

Jones heeft zijn ban overigens volledig aan zichzelf te wijten. In plaats van het na zijn verbanning van  FB en Twitter wat rustig aan te doen en eerst de kat eens uit de boom te kijken, schakelde Jones op Instagram onmiddellijk over naar de hoogste versnelling. Zo beweerde hij o.a. dat de aanslag in Christchurchee false flag operatie was, bedoeld om rechts een slechte naam te geven.  Jones’ aanwezigheid en verhoogde activiteit op Instagram leidde ertoe dat het aantal extreemrechtse haataccounts op het platform explosief toenam.

Jones’ heeft – tot niemands verrassing – inmiddels steun gekregen van Donald Trump en Newt Gingrich. Volgens beide Republikeinse kopstukken voeren sociale platforms als FB en Twitter een hetze tegen nette conservatieve gebruikers als Jones, Watson en Loomer. Gingrich betuigde op Twitter ook zijn solidariteit met de knetterrechtse acteur James Woods, wiens Twitteraccount opgeschort werd nadat hij een tweet over politieke tegenstanders voorzien had van de hashtag #HangThemAll. Een grove vorm van censuur, volgens Gingrich, die zelfs dreigde met overheidsingrijpen: