Inheemse volkeren betere bosbeheerders dan multinationals

Inheemse volkeren slagen veel beter in duurzaam bosbeheer dan grote multinationals. Ze krijgen daar nauwelijks erkenning voor. Het veilig stellen van hun gebruiksrechten op het land dat ze bewerken is nochtans goed voor hun lokale economie en voor het klimaat en helpt de economische ontwikkeling, volgens een onderzoek van het World Resources Institute.

Het rapport Climate Benefits, Tenure Costs: The Economic Case For Securing Indigenous Land Rights in the Amazon van de organisatie World Resources Institute beschrijft hoe inheemse volkeren hun wouden duurzaam beheren en economische groei verwerven als hun eigendomsrechten officieel worden erkend.

Hout voor Fender en Gibson
Onder meer in Guatemala zijn er voorbeelden te vinden van inheemse bevolkingsgroepen die succesvol een duurzaam inkomen halen uit de bossen die ze beheren als een hernieuwbare bron.
“Inheemse groepen exporteren producten uit het woud zoals voedzame bessen, die erg populair zijn in Korea en Japan”, zegt Juan Carlos Jintiach van de koepel Inheemse Organisaties van de Amazone (COICA). “Hun duurzaam bosbeheer heeft er ook voor gezorgd dat hun hout vandaag gegeerd is bij gitaarbouwers zoals Gibson en Fender.”

In Guatemala is de houtindustrie bij de inheemse gemeenschappen goed georganiseerd. Ze respecteren een rotatiesysteem voor de houtkap en hebben een gesofisticeerde manier van bosbeheer waarbij het mogelijk is om te achterhalen van welke boom op welk stuk land je product afkomstig is. “De inkomsten uit houtverkoop worden gebruikt voor lokale ontwikkeling, gezondheidszorg en onderwijs”, zegt Jintiach.

Wereldwijd leven 370 miljoen in inheemse gemeenschappeen. Slechts voor een beperkt deel van de landen die ze bewerken hebben ze beperkte eigendomsrechten. Ze leven ook veel vaker in armoede dan niet-inheemse landgenoten. Volgens cijfers van de Wereldbank maken autochtone volkeren 5 procent uit van de totale wereldbevolking terwijl ze tegelijk 15 procent uitmaken van de allerarmsten op aarde.

“Inheemse groepen exporteren producten uit het woud zoals voedzame bessen, die erg populair zijn in Korea en Japan”, zegt Juan Carlos Jintiach van de koepel Inheemse Organisaties van de Amazone (COICA). “Hun duurzaam bosbeheer heeft er ook voor gezorgd dat hun hout vandaag gegeerd is bij gitaarbouwers zoals Gibson en Fender.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be