In 2040 zijn de christendemocratische kiezers gewoon op

CDA staat als partij al voor niks spannends, maar heb nu twee debatten gezien van die kandidaat-lijsttrekkers, maar mensen dit moet je opnemen als je aan slapeloosheid lijdt. Is dan zo verholpen. Wat een gezemel en een gereutel. Ze lepelen allemaal braaf het partijprogramma op en alleen Wintels heeft eigen ideeën over hoe hij het CDA ziet veranderen. Mona Keijzer is ook oké denk ik, dat is geen bestuurtijger om het besturen. Die andere vier wel. Die hebben het pluche meegemaakt en zijn helemaal vervormd. Van Toorenburg met een verkeerde felheid, ze weet alles veel te veel beter, alleen als je al in de Tweede Kamer zit, hoe komt het dan dat het zo’n bende is in Nederland?

Van Haersma Buma is natuurlijk het prototype van een CDA-politicus en Spies ook, en ach Henk Bleker, ach die doet mee om het spel en natuurlijk de macht. Is zo jammer dat hij niet serieus overkomt en ook niet serieus genomen wordt. Zou zo prima zijn dat we voor 2040 al zonder het CDA zouden zijn, wat zeker gaat gebeuren als Henk lijsttrekker wordt.

Het is een bende bij het CDA en niemand kan er iets aan doen omdat ze nog nooit echt problemen hebben kunnen oplossen.

Het CDA is ook zonder verscheurdheid onwennig met debat. Oud-voorzitter Hans Helgers zei in januari, toen het ‘strategisch beraad’ rapporteerde over de nieuwe koers: ‘Wij zijn nu eenmaal de minst politieke van alle partijen. Het draait bij ons meer om nestgeur en warmte dan om beleidsdoelen.’ Het ging altijd om de macht, nooit zo om de richting. Maar als de macht tanend is, en warmte en nestgeur wegvallen, ontstaat er een fors probleem.