Ik hoorde het donderen in Keulen

Afgelopen donderdag was er een reconstructie te zien over Keulen. Medialogica heeft onderzocht waarom de Duitse media destijds als “leugenpers” zijn weggezet.
Ik kan me redelijk vinden in de conclusies. De media hebben niet bewust gezwegen, hadden er misschien wel meer en eerlijker over kunnen berichten. Er is selectief geciteerd uit een anoniem politierapport waardoor het leek alsof vluchtelingen de daders waren; o.a. doordat uitspraken van op die avond gecontroleerde mannen werden gepresenteerd als zijnde uitspraken van verdachten. Dat vluchtelingen de daders zouden zijn was koren op de molen van anti-vluchtelingen-groeperingen. Met als gevolg meer aanslagen op vluchtelingen. Wat ik miste in de documentaire is de rol van de Nederlandse media en het trieste lot van de Duitse politiechef. Een kleine chronologische reconstructie:

1 januari
De eerste berichten duiken op, o.a. in een lokale krant maar er zijn er meer.

2 januari
In een politiepersbericht wordt melding gemaakt van aanrandingen.

3 januari

Er wordt gewezen naar Arabische Noord-Afrikanen. In Express op 3 januari. En de dag erop overgenomen door Nederlandse media:

keulen-1TPO online

op 4 januari

keulen-2

7 januari
Het anonieme politierapport lekt naar de pers. Nederlandse media, waaronder Nieuwsuur, citeren de bewuste uitspraken. Gevaarlijk in mijn ogen. Eén bron is geen bron. En een anonieme bron al helemaal niet. Massale anti-vluchtelingenberichten volgen.
keulen-3

keulen-4

8 januari
De politiechef Wolfgang Albers wordt ontslagen. Omdat hij bewust een dwaalspoor opgezet zou hebben zodat de vluchtelingen niet de schuld zouden krijgen. Achteraf, met wat nu weten, heeft hij op 3 januari de situatie juist ingeschat. Het waren voornamelijk Marokkanen en Algerijnen, geen asielzoekers maar mannen die de asielprocedure misbruiken.

Rode draad in het Nederlandse verhaal is Wierd Duk. Hij is als een van de eerste gaan kwaken dat het wel degelijk vluchtelingen waren, dat de Duitse media gezwegen hebben, dat de ontslagen politiechef heeft gelogen over de daders zodat de vluchtelingen niet de schuld zouden krijgen.
Wierd Duk heeft tweets weggehaald, tweets waaruit bleek dat er wel degelijk de eerste dagen veel berichten waren over Keulen. Van de eerste lijst met 31 verdachten* laat hij in de krant de Duitsers en de Amerikaan weg. Bovendien noemt hij ze daders.

Ik maak me daar ernstig zorgen over. Dat Duk een podium krijgt in het Algemeen Dagblad. Dat voorheen verstandige en zelf nadenkende mensen (nee ik noem geen namen) klakkeloos aannemen dat wat Duk schrijft klopt omdat hij journalist zou zijn. Dat ze meegaan in zijn frames en beschuldigingen.

* Ik kan de lijst niet terugvinden op Twitter. Wel een latere lijst met 19 personen.