Ierland in beroep tegen Europese naheffing Apple

Apple is o.m. schatplichtig aan Alan Turing, de uitvinder van de computer

De NOS bericht dat Ierland waarschijnlijk in beroep zal gaan tegen de beslissing van de Europese Commissie inzake de al te gunstige belastingomstandigheden die Apple aldaar geniet:

Deze kwestie “maakt wel behoorlijk wat los in Ierland”, zegt correspondent Tim de Wit. Het bedrag van 13 miljard euro staat gelijk aan 5 procent van het bruto binnenlands product van Ierland en is net zoveel als de complete volksgezondheidsbegroting. “Zeker in een land als Ierland dat keihard getroffen is door de financiële crisis en waar enorm zwaar bezuinigd is willen veel mensen dat het geld teruggestort wordt in de schatkist zodat de belastingen omlaag kunnen.”

De regering wil juist graag een land blijven met een gunstig belastingklimaat waardoor veel grote buitenlandse bedrijven zich in Ierland vestigen. “Dat trekt investeringen aan en levert heel veel banen op en dat is nou juist weer een van de redenen waardoor Ierland er de afgelopen jaren weer is bovenop gekrabbeld.”

Een bizar dilemma. Valt dat nog uit te leggen aan de bevolking, dat het veel belangrijker is dat Apple blijft dan dat het bedrijf zijn schunnige belastingvoordelen eindelijk kwijtraakt? Men moet dankbaar zijn voor de werkgelegenheid die Apple zo gul is te bieden – alsof de gigant niet dankzij de inspanning van zijn werknemers groot is geworden. Sterker nog: Apple is zo groot doordat het (net als wij allemaal) op de schouders van reuzen staat: zonder allerlei uitvindingen van anderen, zoals internet – die door publiek geld gefinancierd zijn –  zou het onmogelijk kunnen hebben bestaan.