Iedereen heeft recht op een eindejaarsuitkering

animaatjes-oud-en-nieuw-335611Thierry Baudet van het Forum voor de Democratie is een petitie gestart uit protest tegen het nepnieuws dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) kerst in de ban heeft gedaan. De NPO reageerde en verklaarde dat dat niet zo was, maar voegde eraan toe men begrip had voor de ergernis van de pro-actieve burger. Het publieke bestel was net bijgekomen van de perikelen in de aanloop naar de viering van Sinterklaas. Op sociale en minder sociale media woedt een totale Krieg im Kopf. Het traditionele kerstfeest bekend van volkse beleving, begeleid door reclame en televisie zou worden bedreigd door moslims, immigranten, de EU en natuurlijk links. Geen middel wordt geschuwd om het recht op vrijheid van kopen, inclusief keuzestress in een versierd winkelcentrum te verblijven tot de laatste man te verdedigen. Het gerucht werd feit, de werkelijkheid werd bestedingsruimte.

De publieke zender Radio3, ook NPO, bood eerder DJ Patrick Kicken een schuilplaats waarvandaan hij strijdt tegen de linkse politiek-correcte elite. Via Twitter meldde hij dat ‘opiniemakers’ de opdracht te hebben ook “spreekbuis voor het volk” te zijn, net als DJ-s zoals hijzelf. Deze mededeling was door Kicken, tegenwoordig kandidaat voor de Tweede Kamer voor de Ondernemerspartij van Hero Brinkman, versleuteld in een tweet aan Teun van der Keuken die had voorgesteld bij het volgende Glazen Huis de sleutel weg te gooien en hem met collega Radio3-DJ Giel Beelen, bekend van grappig bedoelde apengeluiden zodra het over Sylvana Simons gaat, aan hun lot over te laten. Het vrije woord tussen het plaatjes draaien houdt stand tegen de invasie van alles wat ongewenst is. In Nederland staat altijd hetzelfde liedje op nummer één in de top 2000 aller tijden. Nou, vooruit. Bijna altijd.

Het past in het paradigma van de veelvuldig opgevoerde deskundige Marianne Zwagerman die eerder via Twitter meldde dat er helemaal niks mis was met dictators, want familiebedrijven worden ook door zo’n persoon geleid. In een radio-uitzending van Wakker Nederland, aangeschoven als opiniemaker, leerde zij ons dat er niks mis was met laaggeschooldheid en dat echte ondernemers net als zijzelf laaggeschoold waren. Laaggeschooldheid deed geen recht aan haar opvatting dat zonder ondernemers de economie niet kan werken. Ook wist ze te vertellen dat ze lid was van een adviesraad voor VMBO. VMBO waar ondernemers worden opgeleid, dus de enige opinie die telt was die van haar. Ook maakte ze als oud-directeur bij de Telegraaf Media Groep — verantwoordelijk voor de overname van GeenStijl — geen bezwaar tegen de overname van TMG door de Belgische uitgever Mediahuis, al eigenaar van NRC Media. Ze vond het wel oneerlijk dat de Belgen wel staatssteun krijgen, maar de Nederlanders geen staatssteun krijgen.

De schrijver Leon de Winter, bekend van grapjes zoals voorstellen om Palestijnen via drinkwater te steriliseren of die als opiniemaker ons leerde dat het conflict in Syrië het gevolg is van Arabieren die zich voortplanten, was door Buitenhof gevraagd zijn licht te laten schijnen op de verkiezing van Trump. Leon heeft een paar jaar in de VS gewoond en dan ben je in Nederland al snel een deskundige. Hij vond het wel verfrissend dat er een president is die zegt: “Wat kan mij dat schelen? Fuck you!” Volgens hem is Trump misschien wel verstandig dus geef hem toch een kans. “Ik heb acht jaar Obama overleefd, dus ik zal Trump ook wel overleven.” Hij voegde eraan toe dat niet Clinton maar Obama de verkiezingen had verloren. Je hoorde hem nog net niet “terecht” zeggen. Volgens Leon leven we in een overgangsfase. “We zijn op weg naar iets heel moois.” Je vraagt je af welke riante bonus hij mocht ontvangen om bij de laatste uitzending van Buitenhof te mogen aanschuiven.