Identiteitspolletiek

Zoals viel te verwachten houden de uiteenlopende interpretaties van de demonstraties van de verzamelde racistische en antisemitische bewegingen in Charlottesville voorlopig aan. De leider van de vrije westerse wereld Donald Trump las maandag nog onder dwang en met autocue een verklaring voor waarin hij afstand nam van racisme en haat en zelfs van de KKK, eertijds de hobbyclub van zijn vader. Een paar dagen later maakte de euforie alweer plaats voor ontzetting. Volgens Trump demonstreerden ook goede mensen in de optochten waarin werd gescandeerd dat men het niet accepteerde dat hun bloed en bodem vervangen zou worden door de joden — “Jews will not replace us”. Beide kanten waren gewelddadig dus beide zijden hebben schuld, zo Trump. En misschien is extreemlinks — hij noemde het alt-left — wel veel gewelddadiger dan extreemrechts.

Het sloot allemaal vlekkeloos aan op de hedendaagse Nederlandse identiteitspolitiek waarin vreemde smetten tot onrust leiden en ieder slachtoffer ook dader is. Hier zijn we allang gewend aan de retoriek zoals van Trump en de zijnen, waarover men zich opwindt in de VS. Wilders postte daags na het geweld en de dood van een antifascistische demonstrant een tweet van dezelfde strekking, waarin joden vervangen zijn door moslims. “Onze bevolking wordt vervangen. Genoeg is genoeg. — Our population is being replaced. No more.” Hier hoeft men niet met tuinfakkels de straten op te gaan. Zulke opvattingen zijn ruimschoots vertegenwoordigd in onze samenleving, in politiek en media en sinds enkele jaren ook in toenemende mate in academische kringen.

In ons waterland is men na de zomer alweer druk bezig de politieke pleziervaart in goede banen te leiden. Veel conservatieven keuren de houding van Trump weliswaar af, maar de grenzen moeten dicht en de vlag moet gehesen worden zodat iedereen weet waar we bij horen. In Nederland gewortelde kinderen worden bijna wekelijks uitgezet naar verre landen, regelmatig zelfs naar oorlogsgebieden. Er brandt elke dag wel ergens een varkens- of kippenstal af met tienduizenden dode dieren. Waarom zou je hier zelf de straat nog op gaan bij zoveel vuurwerk en bevolkingsadministratie? Bovendien vertellen de autoriteiten en media ons dagelijks dat we ergens koploper in zijn. En als een landgenoot ergens een medaille of beker voor ons wint zijn we blij dat we ons niet met narigheid hoeven bezig te houden.

Narigheid dat moet vooral goed verpakt worden. Verzonnen, negatieve berichten over demonstranten tegen fascistisch, wit-suprematistisch gedachtengoed zijn dezer dagen weer populair en leveren veel clickbaits en response op. Eigenlijk alles wat een groot deel van de bevolking graag wil horen, deelt en waarin men zich herkent. Joost Niemöller gevolgd door Thierry Baudet re-tweetten alweer een verzonnen bericht, dit keer dat onder druk van moslims Oxford University het al eeuwen controversiële boek Fanny Hill zou verbieden. Oké, het verbod is misschien niet waar, maar het had zo kunnen zijn!, riepen hun volgelingen. Het gaat immers om het principe dat je een boek niet mag verbieden, zo riepen de voorstanders van een verbod op de Koran. Als je op de inconsistenties wijst in zulke uiteenzettingen ben je een gevaarlijke ‘links-fascistische’ zelfhater die uit is op de omverwerping van het westen.

Volgens de AIVD gaat er in Nederland geen enkele serieuze dreiging uit van extreemrechts, wat de Nederlandse veiligheidsdienst uniek maakt in de westerse wereld. Het enige gevaar komt, naast het moslimextremisme van de laatste jaren, altijd van extreemlinks dat provoceert en de rechtsstaat omver wil werpen, zo de AIVD. Dat neemt vrijwel iedereen voor zoete koek aan. Je ongenoegen uiten over zogenaamde verontruste burgers die agressief tegen de opvang van oorlogsvluchtelingen demonstreren, met politiebegeleiding om tegendemonstranten weg te houden of te ontmoedigen, wordt hier al snel veroordeeld als werkschuw, landverraad en on-Nederlands. In Nederland ben je per definitie geen antisemiet als je tegen de islam bent, dus zijn er ook goede nazi’s. En Hitler was links dus er is niks aan de hand, behalve dus dat links niet deugt.

Ondertussen zit Nederland nog zonder nieuwe regering en wordt er gelekt over de formatiegesprekken van conservatieven, liberalen en theocraten. Er worden ook dagelijks kamervragen gesteld over iets met moslims of asielzoekers. Volksvertegenwoordiger Thierry Baudet en de padvinders van Forum voor Democratie krijgen maar geen genoeg van de dagelijkse samenzweringen die je kunt vinden op Infowars, waar Alex Jones vertelt dat de KKK-demonstranten joodse acteurs waren. Voor Buma van het CDA is het van buiten leren van het ‘Wilhelmus’ een breekpunt in de kabinetsonderhandelingen. In media en opiniemakersland is een deel van de scribenten bezig met de vraag of je nazi’s wel mag veroordelen als je Antifa ook niet veroordeelt. Het morele polderen over fascisme, antisemitisme en racisme en het verzet daartegen begint weer serieuze vormen aan te nemen. In de Volkskrant stond dat erfgoed van witte mensen die andere kleuren minderwaardig vinden meer aandacht verdiende, maar dat het nog aan de uitvoering schortte. Daarop kun je in Nederland zelfs promoveren. De onzin regeert hier probleemloos verder.