Hoopvolle signalen uit de samenleving

Het is evident dat een deel van de Europese bevolking het spuugzat is dat er door Europa en vrijwel alle regeringen van de individuele lidstaten zo labbekakkerig, onmachtig en vooral onwillig wordt gereageerd op de enorme toestroom van oorlogsvluchtelingen uit Syrië. Via allerlei routes komen deze mensen Europa binnen; nu niet meer alleen in wrakke bootjes over zee naar Spanje en Italië, maar vooral ook via Turkije, Griekenland en de Balkan. Stromen van duizenden vluchtelingen, mensen die bijna alles hebben moeten achterlaten om het vege lijf te redden van de bommen van hun eigen president enerzijds en de wreedheden van de religieuze waanzinnigen van IS anderzijds, en dan zwijgen we nog maar over de andere strijdgroepen die in het gebied actief zijn, verplaatsen zich noordwaarts door Europa en er is geen houden aan.

ref3images
Illustratie: forbes.com

Intussen is er nog geen begin van een eenduidige aanpak door Europa. Griekenland zet de grenzen noodgedwongen open; Macedonië deed dat pas toen de toestand onhoudbaar werd; Hongarije behandelt de vluchtelingen als oud vuil, sluit ze op, dreigt ze nu te arresteren en bouwt een hek aan de grens met Servië; Oostenrijk laat ze doorreizen naar Duitsland; de Denen houden de grens gesloten en Nederland stuurt ze terug naar Hongarije.

Het is, kortom, een zooitje. Een enorme puinhoop die steeds erger wordt, want de vluchtelingen wachten niet tot een stel dikbetaalde, wereldvreemde heren en dames in Brussel eindelijk eens tot een besluit komt. Zelfs de meeste nationale regeringen komen niet verder dan eindeloos gekissebis op kosten van de belastingbetaler, zonder dat er ook maar iets zinnigs wordt besloten of gedaan. Alleen Duitsland, ja, uitgerekend Duitsland, heeft ondubbelzinnig laten weten dat de vluchtelingen er terecht kunnen en dat ze welkom zijn. Verder niemand. In Nederland kunnen nazi’s vrijelijk op internet fantaseren over verdrinking en vergassing van vluchtelingen, zonder dat OM en politie een vinger uitsteken.

Het is compleet beschamend.

ref3mages
Illustratie: quotationof.com

Het is daarom hoopvol dat er nu signalen zijn dat een deel van het volk die slome labbekakkerigheid van Europa en hun regeringen spuugzat is en het niet meer pikt. Gisteren waren er in tal van Europese steden betogingen voor het toelaten van vluchtelingen. Tienduizenden mensen waren in Londen op de been, dertigduizend in Kopenhagen, duizenden in Zweden en in Den Haag was er een stille tocht waaraan honderden mensen deelnamen om aandacht te vragen voor het lot van deze mensen. Op Lesbos en andere Griekse eilandjes waar vluchtelingen aankomen zijn toeristen spontaan gaan helpen. Oostenrijkse burgers haalden vluchtelingen met de auto op bij de grens om ze naar het station te brengen. In Duitsland worden ze zelfs door voetbalsupporters welkom geheten.

Ook in ons land wordt er van alles ondernomen. Vorige week werd de Facebookpagina Niet mijn land gelanceerd als tegenhanger van de vele PVV-fansites waarop men de verschrikkelijkste dingen roept over vluchtelingen. Overal in het land worden kleding en goederen ingezameld en duizenden mensen hebben zich vrijwillig aangemeld om vluchtelingen in huis te nemen. In Apeldoorn organiseerden mensen thuis etentjes waarbij vluchtelingen aan tafel werden genodigd. Men lijkt te willen zeggen: als Europa niet wil helpen, als de nationale regeringen die mensen niet willen helpen, dan doen we het verdomme zelf wel.

Het is een dikke fuck you naar de lakse, onwillige regeringen en naar de zure PVV-aanhang die dacht in dit land de dienst te kunnen uitmaken. Maar gelukkig zijn er ook nog talloze mensen met fatsoen en empathie, en het is goed dat die nu laten weten dat ze er zijn.