Hoe Trump #StandingRock een slag toebracht

De Dakota Access Pipeline (DAPL) die door het Siouxreservaat in Standing Rock moest lopen werd geblokkeerd door massaal verzet. Trump is echter vastbesloten deze en andere pijplijnen door te zetten en heeft de actiekampen in Standing Rock ontruimd. Socialisme.nu sprak met Ragina Johnson, socialistisch activist in San Francisco, die betrokken is bij de strijd in Standing Rock.

Trump lijkt vastbesloten de DAPL voort te zetten en het verzet te breken. Kun je de felheid van zijn aanval verklaren?

Het is belangrijk om je te herinneren dat Obama zich al vol op energiewinning heeft gestort. Naast bezuinigingen, de aanvallen op de vakbonden en herstructureringen gebruikte hij energiewinning in feite om de Amerikaanse economie te herstructureren en te concurreren op de wereldmarkt. Toen de regering-Trump aantrad, kon hij dus voortbouwen op een bestaande consensus binnen de heersende klasse met betrekking tot energiewinning.

Hoewel klimaatverandering toeneemt en er een massale beweging is ontstaan tegen fossiele brandstoffen en klimaatverandering, zien zowel de Republikeinen als de Democraten energiewinning als een centraal onderdeel van de Amerikaanse economie.

Toch werd Obama uiteindelijk gedwongen om te stoppen met de aanleg van het laatste deel van de Dakota Access Pipeline (DAPL), vanwege de massale strijd die uitliep op zo’n 15.000 mensen die naar Standing Rock kwamen en meer dan 700 naties van oorspronkelijke Amerikanen die de strijd steunden. Vooral belangrijk was dat duizenden veteranen samen met duizenden andere activisten in beweging kwamen om de pijpleidingen te stoppen.

Toen Trump aan de macht kwam, woog het heropstarten van de Keystone XL-pijplijn en de DAPL zwaar op zijn agenda. Dat is logisch als je naar de samenstelling van zijn kabinet kijkt: ontkenners van klimaatverandering, mensen die een centrale rol spelen in de Amerikaanse energiewinning. Dus nu zitten we met een regering die deze plannen tegen elke prijs wil doordrukken.

Op dit moment worden de kampen ontruimd en is er een strategisch debat binnen de beweging. Wat verwacht je voor de toekomst?

Het debat binnen de beweging komt in feite neer op strategie en tactiek. De Standing Rock Sioux Tribal Council en hun leider Dave Archambault II maakten gebruik van enorme druk van onderop, naast juridische druk tegen de pijplijnen. Ze verwelkomden de strijd, de uitbreiding van de actiekampen en de solidariteit. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Socialisme