Hoe Jordanië protesteert tegen ‘een bezetting’

In Jordanië komen burgers sinds begin deze maand op straat om te protesteren tegen de zoveelste belastingverhoging. Ondanks toegevingen blijven de protesten voortduren. Wat is er precies aan de hand?

Jordanië is een stabiel land in een onstabiele regio. Althans dat is hoe internationale donoren het land het liefst kennen. Daarom investeren ze in het behoud van die rust. Het is die politieke inmenging die de burgers beu zijn. Ze eisen een einde aan de corruptie en een eerlijke herverdeling van het geld.

Postdoctoraal onderzoeker in conflict- en ontwikkelingsstudies aan de UGent, Pascal Debruyne, volgt de protesten in Jordanië op de voet. “Jordanië wordt op haar manier eigenlijk ook bezet en de burgers vragen zich af door wie ze eigenlijk geregeerd worden.”

Daartegen komen mensen op straat. Deze keer deden ze dat naar aanleiding van een aangekondigde belastingverhoging bovenop de donaties internationale instanties die al te vaak corruptie versterken. Het is de druppel die de emmer doet overlopen. Duizenden burgers en studenten trekken de straat op. Eerst in Amman, gevolgd door stedelijke protesten in Kerak, Tafileh en Irbid.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be