Hoe Grunberg ten minste tien kunstbroeders en -zusters schoffeert

“Schijnt gezegd te hebben”. Grunberg weet het niet uit de eerste hand, uit eigen waarneming, neen, Thieme “schijnt” iets gezegd te hebben. Deze uitdrukking gebruikt men als het medegedeelde juist niet klopt.
Waarschijnlijk weet Grunberg dit niet, hij is maar een schrijvertje dat regelmatig in het warme circuit allerhande Prijzen heeft gekregen en dat ongetwijfeld geen problemen heeft met het vinden van een uitgever. Een stilist met enig taalgevoel hoef je in dat circuit niet per se te verwachten. En een columnpje in de Volkskrant zit er in ieder geval wel in.

Misschien is het dienstig te vermelden wie er allemaal verder op die levensgevaarlijke verkapte PVV-lijst van “Thieme” staan (het Führerprinzip wordt gekoesterd bij de Volkskrant).

31. Maarten Biesheuvel, schrijver en dichter
33. Bibi Dumon Tak, kinderboekenschrijfster
36. A.F. Th. van der Heijden, schrijver
38. Mensje van Keulen, schrijfster
40. Charlotte Mutsaers, schrijfster
43. Jan Rot, tekstdichter
44. Mirjam Rotenstreich, schrijfster
46. Annemiek Schrijver, schrijfster
47. Jan Siebelink, schrijver
49. Georgina Verbaan, columniste NRC Next

(Ik zie niet goed in waarom een vrouwelijke auteur in de lijst schrijver in plaats van schrijfster wordt genoemd, Gebruik dan het sekseneutrale auteur.)

Precies tien collega’s om een gezellig onderhoud mee te hebben in Paradiso, 24 maart, ’s avonds. Lijstduwers van vroeger kunnen Grunberg misschien ook nog even onderhouden over hun PVV-gezindheid, voorzover nog in leven. Maar waarschijnlijk komt Grunberg daar helemaal niet.

Het miezerige gezeur over het werk van de ander dat niks as vulles is is niet gestorven met Gerard Reve. Het gemekker en gemeier en gescheld over niks gaat gewoon door.