Hoe Bert Brussen het vuile werk van Yoeri Albrecht opknapt

bertbeditTPO is het riool van het Nederlandse internet. Dat mag als algemeen bekend verondersteld worden.

In de perikelen rondom de fascistische bijeenkomst in De Balie laat Bert Brussen, huisidioot van dit vehikel, dat weer eens haarfijn blijken.

Saillant detail daarbij is dat de -magere- financiering van dit haatzaaiersblogje afkomstig is van de Vereniging Veronica. En wie is daar de baas?

Juist: Yoeri Albrecht. Dezelfde Yoeri die, als directeur van De Balie de eindverantwoordelijke is voor wat een wel heel jaren dertig-achtig debat aldaar was.

Yoeri, die zich altijd als onberispelijk keurige meneer voordoet, kon natuurlijk niet onbelemmerd los gaan op iedereen die viel over de keuze om (onder anderen) een Vlaamse fascist (Wim Van Rooy,) en de in extreem-rechtse kringen bijzonder geliefde Paul Cliteur een avond met de titel ‘Waarom haten ze ons eigenlijk?’ te laten houden. Een avond waarop voorgenoemden vol overgave spraken over een etnische zuivering op moslims, bovendien.

Hij beperkte zich tot een wat lauw tweetje:

C3C7705W8AAkmXW.jpg large
Doorklikken voor volledige grootte.

En liet de vuile zaakjes over aan tuigblogger Bertje. Bertje, die in het geheel geen pretenties heeft waar het keurigheid betreft, liet zich ditmaal wel heel erg kennen, en besloot met een grove kwast kandidaat-kamerlid voor GroenLinks (en -toevallig- ex-TPO schrijver) Huub Bellemakers zwart te maken. Dit door moedwillig te insinueren dat deze tweet een oproep tot politieke moord was.

Inclusief een foto van een dooie Pim Fortuyn.

En dat terwijl Huub zich eigenlijk nog bijzonder gematigd uitdrukte, en Bertje z’n broodheer nog grotendeels uit de wind hield…

Dit soort nare spelletjes zijn typisch voor de types die zich in de (extreem-)rechtse kringen van de Nederlandse “media” ophouden. De nette jongens -zoals Yoeri, bijvoorbeeld- kunnen fijn buiten schot blijven, omdat er altijd wel iemand een fijn partijtje gore laster voor ze wil verspreiden.

Hoe het ook zover gekomen is: iemand die na vandaag nog bij TPO schrijft kan zich niet verschuilen achter onwetendheid: het is zonneklaar dat hier een poging tot karaktermoord wordt ondernomen, en het is nog veel duidelijker waarom dat gebeurt. Eenieder die helpt dit soort sites drijvende te houden is medeplichtig.

Hetzelfde geldt uiteraard ook voor diegenen die bij De Balie een zaaltje vollullen. Als je je daarvoor leent weten we voortaan precies wat voor een vlees we in de kuip hebben: weekdierenvlees, zonder ruggengraat.