Hoax over Varoufakis op Twitter met betrekking tot offshore bankrekening

Yanis Vanoufakis, oprichter van DiEM25, is in tal van tweets in de afgelopen paar dagen genoemd in verband met het deponeren van duizenden euro’s op een offshore bankrekening.

Twitter is er voor de moderne roddelaar. Dat is bekend. Maar het gaat toch wel heel ver om een bericht van The Times van 27 oktober 2015 te herkauwen. Een bericht met gegevens waarover Varoufakis allang opheldering heeft verstrekt en waarop Lode Vanoost in een Nederlandstalig artikel uitgebreid is ingegaan.

Kaj Leers over varouInteressant is wie zonder fact checking recentelijk het oude gerucht op Twitter heeft helpen verspreiden. Sommigen, zoals Kaj Leers, maken het voorbehoud ‘als het waar is’ maar vooral van journalisten en politici mag je verwachten dat ze zelf eerst iets driemaal controleren en dan pas publiceren. De lijst hier is een selectie van Nederlandse tweeters met meer dan duizend volgers met roddelende tweets over Varoufakis’ offshore bankrekening.

Joukje Broier (@joukjebroier)
Filip Buekens (@filipbuekens)
Tim Engelbart (op DDS)
Martijn Heeroma (@martijnheeroma)
Marieke Hoogwout (@mariekehoogwout)
Yteke de Jong (@ytekedejong)
Ewout Klei (@EwoutKlei)
Joost van Kuppeveld (@jvkup)
Kaj Leers (@kajleers)
Wouke van Scherrenburg (@woukevscherrenb)
Ronald Smallenburg (@RonSmallenburg)
Paul Ulenbelt (@paululenbelt)
Wilco Veldhorst (@Veldhorst_W)
Peter Verhaar (@peterverhaar)
Erik de Vlieger (@EWdeVlieger)
Thijs Wolters (@ThijsWhoa)
Ad van der Zee (@AdvanderZee)

Ook al heb je de pest aan Varoufakis, toch moet je kritisch blijven. Zo blijkt Jean Dohmen, redacteur bij Elsevier, ondanks zijn job bij het sterk naar rechts overhellende blad te kunnen nadenken.
jean dohmen over varou